Замість повісток – оповіщення. Юрист пояснив, як це працюватиме

19.01.2023 14:38   -

Повісток скоро не буде. Військовозобов’язаних просто сповіщатимуть, наприклад, через ЗМІ, про те, що вони повинні з’явитися у військкомат. Як працюватиме механізм, пояснює юрист.

АНДРІЙ НОВАК ЮРИСТ
Оскільки порядок сповіщення військовозобов’язаних постановою не визначений, то, скоріш за все, оповіщення відбуватиметься у межах інформаційних кампаній у медіа. Також для юнаків, наприклад, можуть бути організовані школою походи у територіальні центри комплектування (військкомати). Але боятися, що місцева влада буде організовувати «конвой» до військкомату чи влаштуватиме переслідування – не варто.

В Україні також повинен запрацювати Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, у який зможуть вносити зміни держоргани – не лише органи реєстрації актів цивільного стану, а й поліція та суди. У цьому ж реєстрі будуть вказані дані про здоров’я, склад сім’ї тощо. Подавати свої дані військкоматам військовозобов’язані зможуть через «Дію». Проте це не діятиме «у дві сторони» – через додаток повістки не надходитимуть.

АНДРІЙ НОВАК ЮРИСТ
Єдиний реєстр військовозобов’язаних мав з’явитися ще у 2018 році, коли Кабмін видав наказ про його створення. Він дозволить швидко обмінюватися даними і вносити зміни. Наприклад, чому під час мобілізації прийшли повістки людям з інвалідністю, батькам трьох і більше дітей чи рідним тих, хто загинув на війні? Тому що громадяни не приходили у військкомати, щоби оновлювати облікові дані, відповідно Центри комплектування володіли не всією інформацією. Зі створенням реєстру людям не доведеться ходити у військкомат кожного разу, коли змінюватиметься їхній сімейний стан, прописка або стан здоров’я тощо.

Також, відповідно до нових правил, відтепер військовий облік поділятиметься на загальний та спеціальний. На загальному перебуватимуть ті військовозобовʼязані, які не мають броні. Спеціальному обліку підлягатимуть ті, хто отримав бронь.

Призовники повинні будуть ставати на військовий облік із 16 років у рік досягнення ними 17-річного віку.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Нові правила також передбачають, що на обов’язковий військовий облік повинні будуть ставати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

Також дипломатичні відомства зобов’яжуть вести військовий облік серед українців, які перебувають за кордоном.

Раніше Харьковские известия повідомляли, що українським переселенцям призовного віку планують вручати повістки