«Захищаючи себе, ви захищаєте нашу свободу». Австрія передала Харкову гуманітарну допомогу (відео)

09.12.2022 20:20   -

Генератори, медикаменти. Таку гуманітарну допомогу спрямовує Австрія для харків’ян. Наразі ж основна задача – підтримати людей у зимовий період. Але, запевнили представники австрійської делегації, допомагатимуть харків’ян аж до самої перемоги України. Після ж – разом відбудовуватимуть потрощене місто.

Ця гуманітарна допомога тільки-но дісталася Харкова. Цілу вантажівку з медикаментами та деякими іншими товарами привезли з Австрії.

ГЕЛЬМУТ БРАНДШТЕТТЕР ДЕПУТАТ ПАРЛАМЕНТУ РЕСПУБЛІКИ АВСТРІЯ
Я як представник групи депутатів Австрійського парламенту хочу сказати, що ми пишаємося тим, що приїхали до вас у Харків. У складі делегації також є представники групи «Аптекарі без кордонів». Ми вам привезли гуманітарну допомогу. Я хочу сказати харків’янам: «Тримайтеся, ми з вами. Ми розуміємо, що ви, захищаючи себе, також захищаєте нашу європейську свободу. Дякую вам за стійкість!».

Представники делегації розповідають: крім того, австрійці змогли зібрати понад 100 мільйонів євро. І ці гроші вже готові передати на потреби українців.

АРАД БЕНКЬО НАДЗВИЧАЙНИЙ ТА ПОВНОВАЖНИЙ ПОСОЛ РЕСПУБЛІКИ АВСТРІЯ В УКРАЇНІ
Частина з цих грошей піде у ваш регіон – у звільненні населені пункти. Це – підготовка до зими. Невеликі пічки, обладнання для обігріву. Гроші підуть на ремонт дахів, на ремонт вікон. І також частина грошей буде видаватися населенню для того, щоб люди могли покупати собі просто їжу.

Також нещодавно відправили в Україну 20 генераторів різних типів. Водночас, акцентують депутати, від початку війни не надали жодної зброї чи боєприпасів. Та пояснюють: робити цього неможна, адже Австрія – нейтральна країна. Тож здатні підтримувати українців тільки гуманітарною допомогою.

ЄВА ЕРНСТ-ДЗИДЗИЦ ДЕПУТАТ ПАРЛАМЕНТУ РЕСПУБЛІКИ АВСТРІЯ
І ми не припинимо підтримувати Україну, поки не завершиться війна. І ми вважаємо, що найкраще, що ми зробили – це ми приїхали сюди. Це буде кроком до зміцнення наших стосунків і обміну думками.

Мер Ігор Терехов згадує: Харків піддавався нещадним російським бомбардуванням із перших годин повномасштабної війни. Бували й надзвичайно важкі періоди, коли за день фіксували до 80 «прильотів». Сотні зруйнованих навчальних закладів і потрощених будинків, тисячі поранених і загиблих містян. Але Харків вистояв, хоч і заплатив високу ціну. А тепер Україна обов’язкова має перемогти.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Тому що ми зараз боремося не тільки за свою націю, а ми відстоюємо європейські цінності, інституції демократії і це – дуже важливо для всіх. Дякую за вашу позицію, за вашу мужність, що ви приїхали до нас.