Захист дітей-сиріт

22.03.2012 21:49   -
Автор:

Серед всиновлених минулого року переважають діти до одного року. На Харківщині з майже п*яти тисяч сиріт більше половини – виховується в сім*ях опікунів, менше тисячі – в прийомних родинах та дитбудинках сімейного типу. Інші ж зростають в інтернатах. З метою зменшити цю цифру, за перші місяці цього року вдалося влаштувати тридцять дітей в родини. Здебільшого в українські. З іноземних країн, які беруть на виховання харківську малечу – США та Італія. Але за умови, що діти старші за п*ять років. Та і з цього правила є виключення.

Тетяна Печерських начальник служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації
Якщо дитина має суттєві вади або особливі потреби в розвитку тобто дитина хвора припустимо на хворобу Дауна або в неї відсутні кінцівки, то вона може бути усиновлена громадянами іноземних стран до виповнення 5 років. Якщо говорити про гомадян України, то діти з дійсно серьозними захворюваннями громадянами України не всиновлюються

Подбають і про житло для сиріт. Бо наразі це нагальна проблема. Тільки трохи більше половини таких дітей мають, де жити. Та і це житло може фактично бути недоступним.

Тетяна Печерських начальник служби у справах дітей Харківської обласної державної адміністрації
Право користування – це практично те житло, де вони проживали з батьками на час позбавлення батьківських прав, тобто стає питання – чи повернуться ті діти  в той будинок, який належав її батьками, і чи дозволять батьки повернуться їм і жити в цьому приміщенні

Тому у минулі роки змінили законодавство. Тепер на квартирний облік сироти стають не з вісімнадцяти, а з шістнадцяти років. А ще на рівні держави помислють про створення спеціальної програми "Про захист житлових прав дітей".

Анастасія Полякова, Євген КарпенкоХарьковские Известия