Загибель курсанта. Надзвичайна подія на Чугуївському аеродромі

24.09.2012 22:25   -
Автор:

На аеродромі в Чугуєві традиційно проходять практику студенти університету Повітряних сил імені Кожедуба. У свій перший самостійний політ збирався і третьокурсник Микола Наконечний. Менше ніж хвилину за штурвалом, літак піднімається на 10 метрів і раптово – падає. Хлопець гине. Військові озвучують попередню версію- людський фактор. Мовляв, пілот розгубився.

Юрій Байдак головнокомандувач повітряних сил України

-Пожежі та загоряння не було на літаку. Літак після взльоту виконував набір висоти с більшим кутом атаки. Керівник польотів дав курсанту команду зменшити кут атаки, але курсант по засобам контролю видно, по ручки управління. Він трошки віддав від себе ручку управління,  а потів знов взяв, після чого літак почав звалюватися на праве крило, зіштовхнувся с землею і потім вже відбулося загоряння.

На рахунку двадцятиоднорічного Миколи Наконечного був сімдесят один виліт з інструктором. Викладачі  переконують – хлопець показував непогані результати.

Євген Дяков старший льотчик-інструктор

-Те действия, которые он выполнил в своём тренировочном полёте пока я объснить не могу. Т.е. те взлёты, которые курсант выполнял со мной – нареканий у меня никаких небыло. Он выполнял всё четко, граммотно и без отклонений.

За словами командувача повітряними силами, керівник польотами давав курсанту команду – катапультуватися. Але пілот цього не зробив, до останнього боровся за літак. Про те, що трапилося з жахом говорять і однокурсники загиблого. Зараз згадують, події, що передували польоту.

Олег Клімов однокурсник загиблого курсанта

-Ну было у него такое настроение, готовился к полёту, для каждого лётчика первый самостоятельные вылет это праздник. Мы его поддерживали, он говорил – да ребят всё, скоро я присоеденюсь к вам – тем, кто вылетел. Радовались конечно за него. Но в первые секунды даже не верилось.

До однієї з версій трагедії про несправність літака військові менш схильні. Остаточну крапку в справі поставить експертиза. За законом у комісії є шістдесят днів, щоб з'ясувати обставини інциденту.

Ігор Бескровний, Ярослав Кононенко Харьковские Известия