Загальнонаціонального тестування на COVID-19 не буде, але МОЗ планує збільшити кілість досліджень до мільйона на місяць

27.10.2020 10:49   -
Автор:
Жодна область України поки не готові до послаблення карантину. Захворюваність на коронавірусну інфекцію щодня зростає. Наразі тепер діагноз COVID-19 можуть поставити і без позитивного тесту. Як зазначив очильник Мінохорони здоров"я, це обумовлено тим, що практично кожен третє ПЛР-дослідження не дає точного результату.    
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Згідно світової статистики до 30% випадків, коли людина хворіє на COVID-19, ПЛР-тест  може бути негативним. Це пов'язано з забором матеріалу, з фізіологічними особливостями організму. Це пов'язано, в тому числі з тим, де знаходиться вірус, коли беруть мазок для діагностики методом ПЛР. Саме тому нами було внесені зміни і для початку лікування і встановлення діагнозу достатньо виключно клінічної картини, чіткі клінічні симптоми. 
 
Тим не менш в Україні планують збільшити кількість саме тестувань, бо, виходячи з динаміки захворювання, МОЗ не влаштовують обсяги досліджень, що проводяться. Тому воліють до ПЛР-тестів додати нові діагностики коронавірусу, зокрема українські тест-системи методом ІФА на виявлення антигенів, а це той же вірус, а також закордонні експрес-системи.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Експрес-системи, знову ж таки, визначення на антиген, на вірус. Ці тести тільки з'явилися в світі місяць тому. Ми провели перемовини з компаніями постачальниками, яку кількість тестів вони зможуть поставити в Україну. І зараз ми узгоджуємо нормативний акт, постанову Кабміну щодо виділення додаткових коштів на це тестування і закупівлю цих тест-систем. ми хочемо, в наших планах довести кількість тестувань таким експес-тестами до мільйона тестувань на місяць. 
 
Але це все в перспективі, зазначають у МОЗ. І наразі зараз вирішують не менш актуальну проблему, а саме швидкість досліджень, бо майже у кожному другому регіоні України результатів аналізів доводиться чекати інколи навіть тиждень, а це, як заазначають фахівці на місцях, ускладнює роботу із своєчасного виявлення коронавірусної інфекції.