За сжигание мусора и опавших листьев нарушителям грозит штраф

21.10.2019 14:40   -
Автор:
Із настанням золотої осені відкривається сезон активного прибирання листя та сухої рослинності. Але у деяких несвідомих громадян корисне заняття може перетворитись на загрозу. Аби позбутися сухого листя вирішують його спалювати, завдаючи непоправної шкоди не тільки екології, а й своєму здоров'ю і здоров"ю оточуючих. Адже у димі опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря вогнищах також утворюються і речовини, що здатні викликати ракові захворювання. Містян попереджають, що така практика заборонена українським законодавством і правилами благоутрою міста. Тим, хто нехтує забороною, доведеться платити, адже комунальні служби проводять рейди із виявлення порушників. Тільки за останній місяць до комунальних служб Харкова надійшло близько тридцяти звернень з цього питання. 
 
Ольга Єрьоміна начальник інспекції з благоустрою та екології 
 
Хочется напомнить жителям города, что правилами благоустройства территориями города запрещено сжигать листву и сухую растительность. За несоблюдение данных правил предусматривается административная ответственность, то есть составляются протоколы о административной ответственности и передаются на рассмотрение городских административных комиссий. Сумма штрафа для физических лиц составляет от 340 до 1360 гривен, для юридических лиц – это от 850 до 1700 грн.
 
В інспекції наголошують – замість того, щоб спалювати рослинність, її можна перетворити в добриво для присадибних ділянок. 
 
Ольга Єрьоміна начальник інспекції з благоустрою та екології 
 
Жители города должны помнить, что польза от опавшей листвы на самом деле очень велика. Ее можно складывать в компост, через год эти компостные кучи будут превращаться в перегной, этот перегной можно использовать на своих приусадебных участках как очень хорошее удобрение 
 
Перевірки містян та обробка заявок, додає Ольга Єрьоміна, проводяться регулярно, тож заплатити, у разі спалювання листя, все ж таки доведеться. А залишати свої скарги можна за номером міської диспетчерської служби 15-62, або звернутись із листом безпосередньо до міськради.