За рік середня зарплата в Україні збільшилася на 8% – Держстат

22.09.2020 13:41   -
Автор:
За рік середня номінальна зарплатня зросла майже на 8%. Зокрема, у штатних робітників різних установ, підприємств та організацій. Тепер їхній середній оклад – близько дванадцяти тисяч гривень, що у два з половиною рази вищий за мінімальну зарплату, повідомляє Держстат. 
 
Державна служба статистики
 
Найвищий рівень середньої зарплати найманих працівників зафіксовано в Києві – 17 тисяч 53 гривні, тоді як в Київській області він склав 11 тисяч 968 гривень. Це менше, ніж Донецькій і Дніпропетровській областях – там цей показник досяг 13 тисяч 71 гривню і 12 тисяч 99 гривень відповідно. Найнижчий рівень середньої зарплати по країні виявився в Чернівецькій області – 9 тисяч 322 гривні, а також у Волинській – на рівні 9 тисяч 492 гривень.
 
Але номінальна заробітна платня – це офіційний оклад до відрахунку податків, тобто на руки працівник отримає менше. Та якщо подивитися оголошення на сайті для пошуку роботи, можна побачити – там пропонують й більші суми зарплат, навіть для людей без досвіду. Зокрема, це робітничі професії: сфери обслуговування та будівництва або ж клінінгові компанії. Там оклад може сягати й до двадцяти тисяч гривень, а починатися від десяти. А якщо в людини ще є й досвід та відповідна освіта можна заробити може чи не вдвічи більше, в залежності від галузі роботи. Та все ж незмінними лідерами на оплату праці поки залишається айті сфера. 
 
В Україні рейтинг найбільш високооплачуваних професій становлять менеджери національного рівня, інформаційні директори і керівники в IT-сфері. При цьому найбільше заробляють розробники .Net і Java з середньою зарплатою 50-55 тисяч гривень. У столиці розробникам .Net платять по 70 000 гривен.
 
АйТі галузь, державні статисти, не враховують у своїх дослідженнях, бо її працівники зазвичай не наймані працівники, а фізичні особи-підприємці. Тож справжню картину статків українців можна побачити тільки вивчаючи, скільки саме податків сплатили працездатні особи. А тут ситуація незмінна, левова частка грошей, що отримуть працівники за роботу і досі знаходится, або за кордоном України, або в тіні, бо зазвичай, за даними Мінфіну, бізнесмени офорлюють штатних робітників на оклад, що дорівнює мінімальній зарплатні.