За неприбрані екскременти домашніх тварин їхніх власників штрафуватимуть

04.12.2012 18:45   -
Автор:

За неприбрані у громадських місцях екскременти домашніх тварин їхніх власників штрафуватимуть. Подібну практику українські законотворці хочуть перейняти у своїх європейських колег. Кажуть, там це вже давно норма. Собака справила потребу в громадському місці – будь ласкавий прибери за нею. Інакше штраф. В Австрії він становіть 36 євро, у Велікобрітанії – 50 фунтів стерлінгів. В Україні буде, але не такого розміру – від 17 до 51 гривні. Можливо, кажуть харків"яни, ці невеликі гроші дозволять зайвий раз власників собак задуматися про чистоту на вулиці.

Марина колгоспниця

-Ну у меня своих животных нету конечно. Но, я думаю, что да, потому что если все вот это будут, то мы вот это будем ходить по всем этим?

Катерина домогосподарка

-Я житель села, у меня собака во дворе гадит, я за ней убираю. Вот так вот, а за городских собак. Ну вообще-то должны, я считаю должны. За границей как делается, если собака там… я думаю, что там убирают.

Ірина домогосподарка

-Я за чистоту, хочу чтобы было чисто и считаю если если наши граждане не способны делать это без штрафа, ухаживать за своими животными, то штрафы это хороший вариант.

Матусі найбільше підтримують цей законопроект, що вже представлений на розгляд парламенту. Валерія зі своїм майже дворічним сином Микитою щодня йдуть на дитячий майданчик немов на мінне поле. Розповідає, хатні собаки гуляють навіть в пісочницях, там же залишають свої екскріменти. А поряд діти.

Валерія молода матуся

-Неудобно с одной стороны это опасно, а с другой строны они всё могут подобрать, взять это в рот. Очень неприятно – отмываться приходится, ну запах, ну как ещё.

Бореться з недобросовісними власниками собак і двірник Ніна Петрівна. Каже, що не день, то нові купи. І просити собачників це прибрати буває й небезпечно.

Ніна Петрівна двірник

-Вы представляете сколько мы здесь убираем, стараемся… Но когда зделаеш замечание хозяину этой собаки "Зачем? Здесь же дети играют. А мы стараемся, чтобы здесь было чисто" то они неадакватно на это отвечают на это с такой… обострением. Ну вот пошла ты там. А на ответ нельзя ответить, хотя и можно было. Неадекватно просто.

Жінка скаржиться, власникам собак найчастіше просто ліньки пройтися пару метрів на спеціально відведене для вигулу їхніх улюбленців місце. Таких у місті близько двохсот. Всі вони позначені табличками.

Тетяна Медова собаківник зі стажем. У неї три пітбуля. Жінка каже, законопроект – річ потрібна. Адже собака такий же член сім'ї, і за нею потрібно прибирати.

Тетяна Медова заводчик пітбулів

-Обычный целофановый пакет, который намотанный на бабинку для мусора самый маленький берёш с собой и если собака сделала в неположенном месте ты надеваеш его на руку, берёш, выворачиваеш и выбрасываеш, ты остаешся чистым и ни к чему не притрагиваешся и чистая территория остаётся вот и всё. Ну не брезгливо ли это? Ну мне нет, мне брезгливо когда вот человек плюёт, а я гуляю с собакой, а собока стала в плевок. Вот это брезгливо.

Чи запрацює законопроект, який діє у всіх європейських країнах, в Україні Тетяна Медова сумнівається. Каже, принаймні на це знадобиться не один рік і суворість.

Тетяна Медова заводчик пітбулів

-Совершенно неважно как будет реагировать народ. Его надо к этому приучать, заставлять это делать. Я понимаю, что многие будут говорить, что изменится если я уберу всё равно полно этого, ну нужно отвечать за себя не смотря, что вот делают рядом кто-то. Убирай ты, отвечай за себя!

Складати протоколи про адмінпорушення в подібних випадках зможуть уповноважені працівники  "Жилкомсервіса", "Центру поводження з тваринами" і працівники міліції. Будуть боротися і з тими власниками собак, які випускають їх гуляти самостійно.

Юлія Шаповалова директор КП "Центр поводження з тваринами"

-Ну такая собака просто будет отловлена городской службой отлова и хозяин, чтобы забрать свою собаку домой приедет и будет должен оплатить компенсацию по отлову собаки, доставки её в ветучереждения и за каждый день передержки. Поэтому это будет хорошим уроком для тех, кто таким образом выгуливает своих собак.

За словами Юлії Шаповаловой, усі власники чотирилапих мають взагалі нормально сприйняти цей законопроект. І він повинен стати нормою. Бо мета єдина – чистота кожного куточка міста.

Ігор Бескровний, Євген Шинкаренко Харьковские Известия