За яких умов українцям можуть скасувати пенсії?

27.09.2022 18:23   -

Тисячі українських пенсіонерів через повномасштабну війну або вимушено виїхали за кордо, або перебувають на тимчасово окупованих територіях. Всідповідно, – не всі мають змоги отримати свої соцвиплати. У профільному міністерстві пояснили, що ж буде з грошима, які держава начислює людям, але по факту пенсіонери не мають змоги їх отримати на руки. Випадки, коли виплати перестають надходити людям вже мають місце. Зазвичай мова про тих отримувачів, які перебувають в окупації.

ДАРИНА МАРЧАК ЗАСТУПНИК МІНІСТРА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ
Це може статися, якщо людина протягом тривалого часу не користується своїм картковим рахунком. На жаль, ми не бачимо всіх пенсіонерів, а можуть бути різні ситуації.

Позбавити виплат українців пенсійний фонд має право. Наприклад, якщо людина впродовж 6 місяців жодного разу не проводила якоїсь операції з карткою, що передбачена для надходження соціальної виплати. Вгазалі, згідно українського законодаства є чотири критерії, відповідно до яких людині можуть скасувати пенсійні виплати. Все це передбачене Законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

Стаття 49. Припинення та поновлення виплати пенсії
якщо пенсія була призначена особі на підставі документів, що містять неправдиву інформацію, наприклад, якщо є помилка у прізвищі або якщо виплати отримували за сфальшованими документами,
якщо пенсіонер поїхав за кордон – у такому випадку пенсію не виплачуватимуть до його повернення в Україну (якщо інше не передбачено міжнародним договором),
у випадку смерті пенсіонера,
у випадку неотримання особою пенсійних виплат упродовж 6 місяців

Щоправда, людина, яка з якихось причин не змогла скористатись своєю соцвиплатою, відновити пенсію вона зможе. Для цього варто звернутись до Пенсійного фонду та підтвердити свою особу.