З нового року в Україні працює державна реєстраційна служба

21.02.2013 18:15   -
Автор:

Черги в залі державної реєстраційної служби. Такий бум, пояснюють юристи, виник переважно через незнання законів.

Роман Лихачов адвокат

-Определенный ажиотаж создало незнание населением того, что вводится, людям не объяснили, что не обязательно сразу регистрировать право собственности на те объекты, которые им уже принадлежат. Т.е это не является обязательным, это надо в том случае, когда человек перепродает свое имущество.

Але люди все одно бажають оформити папери. Тож для прискорення роботи в реєстраційній залі держслужби намагаються створити відповідні умови: вивісили перелік документів та зразки заповнення заяв. Також тут постійно знаходяться інформатори, які відповідають на ті питання, що можуть виникнути в громадян у процесі.

Євгенія Квасова харків'янка

-Главное, чтоб информаторы давали правильную информацию, чтоб человек полностью шел подготовленный и знал, что надо, потому что… оказывается, то той справки нет, то той, чтоб точно знали, что сдавать.

Віра Рожкова пенсіонерка

-Ну понятно, молодой человек на русском языке объясняет, мне понятно, может кому-то было непонятно, а мне понятно.

Для зменшення черг в реєстраційній службі відкрили два додаткових вікна.

Еліна Солопіхіна держреєстратор

-Прием увеличился. Т.е мы принимаем сейчас с девяти часов до шести с перерывом на обед с часу до двух. Как вы видите, людей стало значительно меньше. Кроме того, для государственных органов выделена отдельная комната, в которой принимаются запросы от них.

Запроси та питаня – їх і справді багато, говорять реєстратори, і більшість не за адресою. Люди звертаються з документами купівлі-продажу житла, переоформлення спадщини та угод аренди. А за законом оформлювати у реєстраційній службі необхідно тільки: первинну реєстрацію нерухомості, наприклад оформити право власності на щойно зведену будівлю. Всі інші питання через нотаріуса. Саме він зобов'язаний проводити державну реєстрацію всіх документів. Реорганізація служб і проводилася для того, кажуть фахівці, щоб зменшити кількість інстанцій, які повинен відвідати громядянин.

Олександра Суфіянова кореспондент

-Процедура реєстрації майна майже не змінилася, а стала ще більш простішою. Що ж стосується оформлення земельних ділянок, тепер українцям замість державного акту на землю видають свідоцтво на право власності.

І тут теж не треба перейматися і кудись бігти. Тим людям, які вже мають держакти на землю, оформлені раніше, перереєстровувати їх не потрібно.

Олександра Суфіянова