З нового року набули чинності нові правила оподаткування нерухомості

16.01.2013 18:52   -
Автор:

Згідно чинного законодавства всі громадяни України мають гарантовану пільгу: квартира житловою площею до ста двадцяти і будинок до двохсот п’ятдесяти квадратних метрів не обкладаються державним збором. У податковій кажуть, хоча за новими правилами гроші за нерухомість сплачуватимуть не більше одного відсотка українців, громадян все одно цікавить, чого чекати від податку на розкіш. Чиновники роз’яснюють нові правила оподаткування на прикладах.

Гліб Мілютін начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Харківській області

-Я владею квартирой жилой площадью 100 метров, у меня одна квартира, больше ничего – я налог не уплачиваю. Второй вариант, у меня в собственности находится квартира площадью 150 квадратных метров, жилой площадью. Со 120 квадратных метров, я налог не уплачиваю, уплачиваю налог с разницы 30 квадратных метров. 30 метров умножаем на 11 гривен 47 копеек, получаем сумму налога 300 с чем то гривен.
    
Не підлягають оподаткуванню: садові та дачні ділянки, дитячі будинки сімейного типу та нерухомість, яка належить родинам, що виховують трьох та більше дітей. А ось за великі маєтки їх власники щороку сплачуватимуть до бюджету від трьохсот до двох тисяч гривень.

Віктор харків’янин

-Если у человека есть несколько миллионов, то для него эта сумма ничего не значит, я так лично считаю. Каждый должен жить по средствам и за излишки, конечно должен платить.

Ірина харків’янка

-Богатые как-то должны делится, но насколько там метраж. Квартиру и подарить могут человеку небогатому, правильно, как человек небогатый будет платить с этого?

Якщо у громадянина України дві чи більше квартир, то податкова пільга розповсюджується тільки на одну з них. Зазвичай на більшу за площею.  А ось за квадратні метри додаткового житла доведеться сплачувати за тим же тарифом, що і для надвеликих квартир. Збір за квадратний метр – один відсоток з суми мінімальної заробітної плати, затвердженої в державі. Цього року це – одинадцять гривень сорок сім копійок. Податок сплачується один раз на рік, на підставі податкової квитанції надісланої власнику нерухомості.

Андрій Соловйов, Ігор Луханін, Харьковские Известия.