З 16-го грудня в Україні набуває чинності Антитютюновий закон

15.12.2012 19:58   -
Автор:

Олександра Суфіянова кореспондент

-З шістнадцятого грудня в Україні набуває чинності Антитютюновий закон. Документ значно розширює перелік громадських місць, де забороняється паління. За новими правилами курити можна буде лише в спеціально облаштованих для цього вентиляцією приміщеннях.

Новий закон повністю виключає паління  у ліфтах, таксофонах, лікарнях та школах, на дитячих та спортмайданчиках, під'їздах житлових будинків, підземних переходах, транспорті, ресторанах та кав'ярнях, приміщеннях органів державної влади та зупинках громадського транспорту. За порушення закону в документі передбачили і покарання. Так людина, яка не буде реагувати на зауваження керівництва закладу палити у приміщенні, притягуватиметься до адміністративної відповідальності. Для неї буде штраф  від 51 до 170 гривень.

Сергій Ізотов заступник начальника відділу дільничних інспекторів УГБ ГУМВС України в Харківській області

-Повторне порушення тягне за собою накладення штрафу від 170 до 340 гривень.

Для власників кафе та розважальних закладів, які дозволяють відвідувачам порушувати закон і палити у приміщенні, передбачили більш сурове покарання – штраф від тисячі до десяти тисяч гривень. В суспільстві до такої ініціативи ставляться не однозначно.

Володимир харків'янин

-Положительно, я сам не курю, положительно.
– а почему?
– ну, во-первых, на рядом стоящих действует, ну и некрасиво, окурки бросают

Марія Міщенко пенсіонерка

Да, правильно, не надо курить, там де люди стоять. Іногда я кажу, що ж ви сіли, тут люди сидять, а ви сіли і курити, вийдіть. Гляне, даже може і гаркнуть, знаєте як, у…

Павло Комаров харків'янин

-Негативно отношусь, нет, я согласен, что пусть будут отведенные места, но нужно учитывать и курильщиков интересы.

В тому що новий антитютюновий закон частково порушує права курців, підтверджують і юристи. Додають, на даний момент основна маса ресторанів та інших закладів і без того розділені на секції, що відведені для тих, хто палить і тих, хто не палить.

Роман Лихачов адвокат

-Т.е ограничивать курильщиков той возможности, как прописано в законе о том, что фактически им будет предоставлено определенное в закоулке место для курения, я считаю, это неправильно. Реализовать указанный законопроект практически будет невозможно по одной простой причине: кафе очень часто посещают курильщики, куда они деватся будут вообще непонятно.

Поки любителі цигарок розмірковують де ж їм палити, а юристи готують позови до суду із захисту прав курців – не курящі радіють – їх права захищені. Особливо задоволені ті, хто за професією примусово стали пасивними курцями. Це переважно працівники тих же кав'ярень та ресторанів.

Андрій Скіпальський голова правління Регіонального центру громадянського представництва, експерт з ресторанного бізнесу

-Для тисяч офіціантів та барменів саме ресторан або бар, або кафе є місцем роботи, вони по вісім годин працюють в таких закладах і по вісім годин наражаються на тютюновий дим.

Останній, свідчать медики, містить до чотирьох тисяч хімічних речовин, більше половини яких є небезпечними для здоров'я людини.

Наталія Король лікар, керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями

-Около пяти миллионов смертей ежегодно на глобальном уровне возникает в связи с теми заболеваниями, индуцированными табаком.

Юристи припускають, першими під караючий меч Феміди попадуть  – сигарні клуби та кальян-бари. Ці заклади напевно будуть закриті ,бо там концентрація диму перевищує всі можливі норми. У законі є одна несподіванка – під заборону крім звичайних потрапили і електронні цигарки. Законодавці вирішили, що хоча вони і вважаються  альтернативою палінню, але не все так однозначно. Ці ерзац-цигарки набули такої популярності, що із способу кинути палити перетворилися на модну звичку, шкода від якої, впенені фахівці, може бути ще більшою ніж від звичайних цигарок.