З 1 липня запускається ринок газу для населення

24.06.2020 12:06   -
Автор:
З 1 липня в Україні повинен стартувати ринок газу для населення. А вже з середини літа поточного року кожен українець отримає можливість вирішувати, у кого саме купувати блакитне паливо. Як зазначають експерти, зміниться і ціноутворення. Після скасування поставки по спеціальним зобов'язанням вирішувати, скільки українцям потрібно буде платити за газ почне ринок. Однак фахівці наполягають, зараз саме час для старту, тому що ціни на газ безпрецедентно низькі.
 
Януш Копач директор cекретаріату енергетичного співтовариства 
 
Пов'язаний з COVID-19 криза, яка викликала безпрецедентні наслідки для всіх без винятку країн на цій планеті, сприяв також обвалу цін на газ. Покупці повинні отримати з цього вигоду. Ми думаємо, що Україна готова запустити цю реформу при збереженні достатньої уваги до найменш захищених категорій населення і продовження відповідних соціальних програм.
 
Постачальники з середнього бізнесу також готові до старту ринку газу . На сьогодні ємність такого ринку для населення -  8 мільярдів кубів на рік, які споживають 12,5 мільйонів людей. Приблизно 5-10 відсотків цього ринку, за розрахунками постачальників, готові змінити постачальника вже в перший опалювальний сезон. На думку експертів, за 3-5 років, коли купувати газ на ринку стане для українця звичною практикою, ця цифра може зрости до 30 відсотків.
 
Олексій Бондаренко власник енергетичного провайдера
 
Вже 4 роки ми проводимо поставки газу населенню. Більше двох років ці поставки здійснювалися в збиток, так як ринкова ціна газу була в рази вище ПСО. Але нам важливо було відпрацювати модель переходу від одного постачальника до іншого, хоча раніше ця процедура була вкрай некомфортною. Зараз же вона максимально спрощена і може розглядатися, як робоча модель.