З 1 грудня в Україні зростає прожитковий мінімум

01.12.2020 13:22   -
Автор:
Відповідно до Закону України "Про державний бюджет" з першого грудня загальний прожитковий мінімум становить 2189 гривень.  Це на 71 гривню більше, ніж показник, що діяв з липня цього року. Для осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум є базою для розрахунку пенсії. Тож мінімальна пенсія також зросте  та становитиме 1769 грн на місяць. Це на 57 грн більше прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що діяв від липня цього року. Також збільшиться ще низка соціальних виплат.
 
Будуть збільшені такі виплати:
 
– мінімальні розміри пенсії за віком (за наявності страхового стажу 20 років у жінок, 25 років у чоловіків – для пенсій призначених до 01.10.2011 та 30 років у жінок, 35 років у чоловіків – для пенсій, призначених після 01.10.2011);
 
– мінімальні розміри пенсій з інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника;
 
– мінімальні розміри пенсійних виплат шахтарям, інвалідам війни, учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
 
Підвищення ж зарплат та посадових окладів працівників бюджетних сфер варто чекати лише з 1 січня 2021 року. У Наступному році мінімальна заробітна плата становитиме близько 6 тисяч гривень. 
 
Мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року. 
 
Згідно з прогнозом Кабінету Міністрів наступного року зарплати українців мають зрости більш, ніж на 12%. Проте на це підвищення суттєво вплине інфляція, яка може зрости до рекордних за кілька останніх років 7,3%.