З 1 грудня туалети в залізничних вокзалах України стали безкоштовними

05.12.2012 18:37   -
Автор:

На залізничному вокзалі Харкова чотири туалети. Ще зовсім недавно один із них був безкоштовний, три інші – платні. Вхід до останніх коштував дві з половиною гривні. З першого грудня все змінилося. Тепер всі чотири вбиральні може відвідати хто завгодно і абсолютно безкоштовно. За словами віце-прем'єр-міністра Бориса Колеснікова, платні туалети – це взагалі нонсенс, якого в Європі давно вже позбулися.

Борис Колесніков віце-прем'єр-міністр України

-Рівень сервісу повинен бути не нижче, ніж раніше, і це вже проблема наша – залізниці. Для людини, яка туди прийде, нічого не зміниться, вона тільки гроші платити не буде.

Та на ділі ситуація геть інакша. Так, деякі зміни вже є і вони  вражаючі.

Леонід Чалий начальник вокзалу

-В данной ситуации, вы ж понимаете, если туалет бесплатный, мы не предоставляем ни бумагу, ни моющие.

Тепер все це, і мило, і туалетний папір, а також усі інші засоби особистої гігієни можна купити прямо при вході до безкоштовного туалету. Для цього навіть встановили спеціальну вітрину. Пасажири до безоплатних вбиралень ставляться по-різному. Одних вільний вхід вдовольняє.

Валерій Козирєв пенсіонер

-Ну, конечно, люди приезжают, у них может быть ни копейки денег нет, конечно, надо бесплатно.

Володимир харків'янин

-Это хорошо.
-Чем хорошо?
-Ну как любой пассажир может бесплатно воспользоваться.

В інших – нововведення викликає лише обурення.

Галина пенсіонерка

-Для меня это плохо, нельзя сравнить то, что было и то, что есть. Ну даже невозможно смыть, ну что это.

Особливо "проти" налаштовані  працівники вокзальних туалетів.

Катерина працівниця туалету

-Здесь люди ходили порядочные, не ходили бомжы, сейчас идут сюда бомжи, люди считают, что пришел, за собой не нужно убрать, беспорядок. Сейчас идет любой, может бумажку швырануть, может бросить все.

У середньому щодоби на залізничному вокзалі Харкова буває близько сорока п'яти тисяч пасажирів. Всі вони заходять до туалетів. Коли вхід до них був платним, або по білетах – залізничники і витрачали отримані кошти на обслуговування приміщень. Тепер брудні туалети залізниця має прибирати за власний рахунок, але з інших джерел.

Леонід Чалий начальник вокзалу

-Мы на вокзале оказываем 142 услуги, это не новые услуги, это те услуги, которые были наработаны годами, ну и, конечно, за счет этих услуг мы будем их конечно содержать.

Щодо тих працівників, які обслуговували туалети, запевняють залізничники, вони працюватимуть, як і до нововведення. Ніхто з них не буде звільнений, і вони мають виконувати свої обов"язки як і раніше. Та чи вплине все це на якість обслуговування, покаже лише час. Щоправда усі сумніви відносно позитивного розв"язання моменту розвіює ситуація із безкоштовними туалетами у Парку Горького. Там за день відвідувачів не менше і хоч вони за послугу вбиральні не платять, в шістьох туалетах парку – взірцева чистота.

Людмила Новікова працівниця туалету

-В туалетах бесплатных есть в каждой кабинке туалетная бумага, мыло для посетителей, мыльницы с мылом, сушки и салфетки для вытирания рук.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия