Взыскание долгов

27.08.2012 14:22   -
Автор:

 

– Добрый день, исполнительная служба Червонозаводского района.

Так щодня виконавці оббивають пороги громадян, виконуючи рішення судів по різних заборгованостях. Але застати вдома господарів вдається вкрай рідко. Боржника цього помешкання виконавці також не побачили.

– Издержки суда не оплачены. Какая сумма? Тридцать гривен всего лишь, таких довольно много.

Два рази можна прийти до боржника, якщо безрезультатно, тоді у примусовому порядку накладається арешт на майно. І навіть на таку смішну суму, у тридцять гривень, – кажуть виконавці. Аналогічна ситуація і у цій квартирі, тільки господарі були вдома. Та в них окрім заборгованостей по судових витрат у розмірі тридцять гривень, є несплата аліментів та борги по комунальних платежах. За останні, господарі винні майже півтори тисячі гривень.

Тетяна Торяник боржниця

– У меня очень большой долг по коммунальным услугам. У меня есть старший сын, который нигде не работает, я не могу его заставить работать. У меня пенсия – девятьсот гривен. Я каждый месяц по сто плачу, но это же не сумма.

По комунальних платежам жінка зобов’язується платити і надалі. А от стосовно аліментів, каже, вийшла помилка. Її молодший син сплачує їх регулярно. Та самого його вдома немає. Тепер він має прийти до виконавчої служби – йому залишили відповідну повістку. Гроші ж на погашення заборгованості по судових витратах, господарі заплатили на місці. Щоправда це вже не тридцять гривень, пояснюють виконавці.

Іларіон Волинко державний виконавець Червонозаводського відділу Державної виконавчої служби

– Там всего тридцать гривен, плюс за счет того что должником в добровольный срок не было погашена задолженность, начисляется так же виконавчій збир та виконавчі витрати.

А ось у цій квартирі громадянин заборгував чималі суми власній дитині. Не виплачує вже майже рік. Вдома виконавці його також не застали, але батьки підтвердили, що він тут прописаний та мешкає.

Валентина Лобко старший державний виконавець Червонозаводського відділу Державної виконавчої служби

– Сума задолженности около восемнадцати тысяч гривен, оплат не производит ежемесячно, поэтому описываем имущество, которое принадлежит должнику.

Боржників по аліментах наразі в районі майже півтори тисячі, кажуть виконавці. Хто ж так і не виплачує гроші, або і майна, що можна описати не має і не прагне працевлаштуватися, той притягується до кримінальної відповідальності.

Валентина Лобко старший державний виконавець Червонозаводського відділу Державної виконавчої служби

– По закону, если первый раз судят, то идет условный срок, второй раз, или лишают свободы, ограничение свободы либо же виправні роботи.

Та така схема діє і стосовно інших заборгованостей. Наразі в районі знаходиться більше десяти тисяч виконавчих впроваджень. Серед них лише десять відсотків припадає на несплату аліментів, стільки ж на стягнення боргів до Пенсійного фонду. тридцять відсотків на штрафи ДАІ. Та більша частина – сорок відсотків – комунальні платежі. Усього за ними всіма виконавцям треба стягнути сто шістдесят шість мільйонів гривень.