Визначена нова дата святкування Різдва і не тільки

25.05.2023 12:30   -

Тепер Різдво в Україні  будуть святкувати 25 грудня. Таке рішення ухвалило вище духовенство Православної церкви на архієрейському соборі, який відбувся у Києві 24 травня. Також змістяться дати інших свят, зокрема Водохреща та Дня святого Миколая. Водночас це не стосуватиметься Великодня і Трійці. Між тим, рішення про дотримання Новоюліанського календаря буде не обов’язковим для всіх, пояснюють представники церкви.

МИТРОПОЛИТ ЕПІФАНІЙ НАСТОЯТЕЛЬ ПЦУ
Тобто примусово Новоюліанський календар нав’язувати нікому не будуть. Якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це вільно робити.

Митрополит Епіфаній пояснює, впровадження цих змін дасть змогу уникнути зміщення нерухомих свят.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

МИТРОПОЛИТ ЕПІФАНІЙ НАСТОЯТЕЛЬ ПЦУ
Втілення цієї реформи насамперед дасть змогу перейти на більш точний календар й уникнути в майбутньому поступового зміщення нерухомих свят. І хоч на цьому шляху ще залишаються деякі труднощі, проте переконаний, що з Божою допомогою ми їх вирішимо.

Так, за новим календарем, парафіяни ПЦУ та УГКЦ будуть святкувати Різдво в один день – 25 грудня. Але вирахування дати Великодня буде відбуватися без змін. Це означає, що святкувати цей день римо-католики та православні будуть по-різному, зауважив митрополит. Перехід на новоюліанський календар відбудеться  з 1 вересня цього року, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар.

ОСТАННІ НОВИНИ