Витрати українців. Що найчастіше вони купують? (відео)

13.10.2022 18:02   -

Електроніка, побутова техніка, одяг, взуття і промислові товари і ліки – ось що найчастіше купують українці останнім часом. Таке дослідження провели служби одного з найпопулярніших серед споживачів українського банку.

Так, у вересні 2022 року обсяги оплат покупок картками через безготівкову мережу ПриватБанку збільшилися у порівнянні з серпнем на 4% – до 53 млрд гривень. Середня вартість покупок зросла з 245 грн до 261 гривень.

ЄВГЕН ЗАІГРАЄВ ЧЛЕН ПРАВЛІННЯ ПРИВАТБАНКУ
Українці у вересні більше витрачали, але меньше купували – кількість оплачених картками покупок за місяць зменшилася на 2,5%. Середня вартість покупки у вересні збільшилася в порівнянні з серпнем з 245 грн до 261 грн.
У вересні українці помітно збільшили витрати на електроніку і побутову техніку – на 14,6%, одяг, взуття та промислові товари на 14,5% та на ліки 13,4%. Витрати на пальне за місяць зросли на 9,4%, а на продукти харчування – лише на 2,7%, втім витрати на продукти у вересні вартували майже 45% загальних витрат українців.

За словами представника ПриватБанку, у вересні українській бізнес активно переходив на безготівку – кількість підключених ПриватБанком нових POS-терміналів зросла майже на 6 тисяч.

Між тим за даними державної служби статистики, споживчі ціни в Україні у вересні 2022 року порівняно із серпнем теж зросли , майже на 2%. А з початку року зростання цін склало 22%.

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ
Одяг та взуття подорожчали у вересні майже на 10%, Предмети домашнього вжитку та побутова техніка подорожчали на 3%. А за прогнозами аналітиків у вересні-жовтні ціни на побутову техніку та електроніку в Україні будуть вищими приблизно на 50%, ніж на початку року. Найшвидше дорожчають ноутбуки та смартфони.

Та незважаючи на здорожчання, основні категорії побутової електротехніки зараз в попиті навіть попре тимчасове падіння купівельної спроможності населення, кажуть менеджери відділу продажів.

ВІДДІЛ ПРОДАЖІВ МЕРЕЖІ “ФОКСТРОТ”
Зростання попиту на електротехніку і засоби зв’язку можна пояснити активною міграцією населення через бойові дії та високою потребою із забезпечення військових та волонтерів більшою кількістю товарів такого асортименту. Також воєнний стан передбачає дистанційне навчання та працю, що потребує наявність комп’ютерів та смартфонів.
Найбільший попит спрямований на групи товарів із категорії “зв’язок” – це смартфони, стартові пакети, wi-fi роутери, повербанки, ноутбуки, а також на дрібну побутову техніку – фени, мультиварки, електрочайники, електроплитки.

За даними держстату в Україні цього року прискорилась і інфляція, тож на тлі ще й інших чинників, полальше зростання цін неминуче. Так, продукти харчування в Україні за вересень здорожчали на 2%.

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ
Найбільше подорожчали яйця – на 22,7%. Овочі за місяць подешевшали на 10,4%, проте вони коштують на 84,8% дорожче, ніж рік тому.
Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 0,9%.
Предмети домашнього вжитку та побутова техніка подорожчали на 2,8%, охорона здоров’я – на 1,8%, транспорт на 0,4%, ціни на зв’язок зросли на 0,3%.

А запрогнозами нацбанку, у 2022 році інфляція в Україні досягне 31%. У 2023-му складе 21%, у 2024-му – 9,5%.