Высший совет судей считает недопустимым возбуждение дела против Андрея Антонова, который закрыл дело в отношении Геннадия Кернеса

13.08.2018 16:53   -
Автор:
Олег Ткачук голова Ради суддів України
 
Рада суддів вирішила: наголосити на неприпустимості публічних висловлювань посадових осіб органів державної влади та правоохоронних органів щодо необхідності притягнення судді до кримінальної відповідальності за ухвалене рішення до надання правової оцінки судовому рішенню апеляційної інстанції, а діям судді – Вищою радою правосуддя.
 
У п'ятницю після оголошення суддею Андрієм Антоновим Ухвали про закриття кримінального провадження відносно Геннадія Кернеса очільник Генпрокуратури Юрій Луценко розцінив це як завідомо неправосудне рішення. Більше того, в пятницю Прокуратурою Полтавської області було внесено відомості до ЄРДР і розпочате досудове розслідування. Як заявили представники Ради, невдоволення на адресу суддів часто висловлює сторона, яка програла. 
 
 Андрій Жук член Ради суддів України
 
Публічна правова оцінка дій судді до того, як рішення суду буде переглянуто в апеляційному або касаційному порядку, на мою думку, є неприпустимим і не узгоджується з принципом незалежного суду. Ті публічні висловлювання прокурора з рішенням Ради суддів неприпустимі. 
 
Подібна ситуація, що виникла з суддею Андрієм Антоновим, який вів справу Кернеса, на думку членів Ради суддів, загрожує незалежності судової системи.
Ще до скликання термінового засідання Вищої Ради суддів України, Харківський міський голова Геннадій Кернес, як тільки дізнався про це, на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці заявив, що сподівається на незалежну оцінку з боку предстаників Ради суддів і на їх правосудне рішення. 
 
Геннадій Кернес Харківський міський голова 
 
Узнал сегодня, что из-за решения о закрытии уголовного производства против меня и моих охранников, принятого в пятницу, в три часа дня собирается совет судей Украины. Надеюсь, участники этого высокого собрания детально смогут разобраться в сложившейся ситуации и по факту победит Верховенство Права. Уверен также, что никто и ничем не может и не должен угрожать судьям, добиваясь от них того или иного решения. Лучше всех это понимают сами судьи.