Виплати переселенцям: змінено порядок надання допомоги внутрішньо переміщеним особам (відео)

05.09.2022 11:37   -

З березня 2022 року Міністерство економіки запровадило щомісячну допомогу для внутрішньо переміщених осіб:

3000 грн – для людей з інвалідністю чи дітей;

2000 грн – для осіб віком від 18 років.

Також внутрішньо переміщені особи можуть отримати в Україні допомогу міжнародних організацій (ООН, ЮНІСЕФ та Червоного Хреста). Але відтепер порядок виплати дещо змінено. На що саме треба звернути увагу – дивіться у сюжеті кореспондентів Харьковских известий.

Порядок надання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам змінено, повідомили в Уряді.

Відтепер переселенці отримуватимуть допомогу з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому громада, звідки перемістилася особа, включена до переліку тергромад, розташованих у районі проведення воєнних дій або у тимчасовій окупації, оточенні.

Нові правила передбачпють, що ходити самій людині кудись із документами, писати заяви не треба.

ЦИТАТА:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Інформаційно-обчислювальний центр Мінсоцполітики України автоматично нараховуватиме допомогу при включенні територіальної громади до зазначеного переліку територіальних громад. Цей перелік двічі на місяць переглядається Міністерством реінтеграції.

Причому допомога призначатиметься органом соціального захисту населення протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про допомогу.

Наголошується також,що виплата нараховується за останнім місцем обліку. Тобто в разі зміни місця перебування, треба неодмінно зареєструватись за новою адресою.

ОФІС ОМБУДСМЕНА
Також врегульовано питання надання можливості на отримання допомоги ВПО, які мають право та заяви яких були подані через засоби Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) до 30 квітня 2022 року і не були повністю ним сформовані чи перебували в обробці.

Тобто ті переселенці, хто подавав заявки на отримання допомоги до 30 квітня і досі не отримав виплати, тепер може ще раз подати заяву.

ОФІС ОМБУДСМЕНА
Для цього ВПО можуть звернутися особисто або поштою до органу соцзахисту населення та подати до 1 жовтня поточного року за встановленою формою заяву на виплату із зазначенням номера банківського рахунку (за стандартом IBAN) або персональних даних одержувача.

Одночасно необхідно додатково надати інформацію, яка підтверджує факт подання до 30 квітня заяви через Портал Дія (наприклад, скріншот). У свою чергу Мінцифри надасть Мінсоцполітики переліки ВПО, які мають право на допомогу. Переліки будуть направлені у розрізі районів та міст, де такі особи первинно подавали документи через Портал Дія.

Важливо звернути увагу і на те, що допомога на проживання не надаватиметься переселенцям, взятим на облік до 24 лютого 2022 року, за винятком низки осіб. До цієї категорії осіб належать громадяни, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату ЖКП, та повторно перемістилися з тимчасово захопленої Росією території, з території громад, розташованих у районі проведення воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні після 24 лютого 2022 року.