Виплати переселенцям можуть скасувати. Хто може втратити допомогу

26.10.2022 18:16   -

Внутрішньо переміщена особа може позбутися грошової допомоги від держави. В якому разі таке може статися? У разі відсутності людини за вказаним місцем проживання, пояснюють урядовці.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Кабмін постановою №1168 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», відновив перевірку фактичного місця проживання ВПО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни для ВПО: в Україні хочуть спростити надання послуг для переселенців

Перевірки проводитиме територіальні органи Національної соціальної служби. Якщо переселенця не застануть вдома за вказаною адресою, уповноважена для таких перевірок особа залишить повідомлення про необхідність з’явитись у територіальному органі соцзахисту за місцем проживання протягом десяти календарних днів.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
У разі неявки до територіальних органів соцзахисту за місцем проживання протягом десяти календарних днів виплати буде припинено з наступного місяця.

Тож, варто пам’ятати, акцентують в уряді, що в разі переїзду внутрішнім переселенцям слід якнайшвидше звернутися до органу соцзахисту населення або ЦНАП для актуалізації адреси проживання. Наразі, за інформацією на порталі Дія допомога складатиме 2000 грн для дорослого і 3000 грн для людей з інвалідністю та дітей.

ПОРТАЛ ДІЯ
Претендувати на соцвиплати можуть:
– громадяни, які покинули домівки через бої чи оточення населеного пункту;
– люди, які виїхали з тимчасово окупованих територій;
– українці, чиє житло зруйноване, пошкоджене або непридатне для проживання через обстріли чи бої.

У випадку пошкодження чи руйнування житла, щоб отримати виплату, треба подати заявку на відшкодування. Переселення в межах населеного пункту через зруйноване житло також є підставою, аби отримати статус внутрішньо переміщеної особи і претендувати на ці виплати.