Вуз или техникум? Как, по мнению МОН, нужно выделять финансирование

26.09.2019 15:08   -
Автор:
Міністерство освіти та науки планує фінансувати українські виші в залежності від якості їх роботи.  Про це повідомила міністр МОН Ганна Новосад. 
 
Ганна Новосад міністр освіти та науки
 
Ми хочемо змінити підхід до фінансування, який стимулюватиме університети до відповідальності за ті кошти, які вкладає у них держава. Для цього, ми б хотіли вибудувати певний набір індикаторів, за якими будемо перевіряти успішність того чи іншого університету – працевлаштування випускників, місце університету в рейтингах, активність у міжнародній діяльності. 
 
На думку міністра МОН, держава наразі утримує велику кількість закладів вищої освіти не залежно від того, наскільки якісною є їх робота. Тож з одного боку гроші на фінансування здаються достатніми, а з іншого – на таку велику мережу їх замало. Тому міністр виявилася бажання скоротити чисельність вишів та реформувати заклади профтехосвіти. Так, нещодавно на громадське обговорення МОН представило проект щодо спрощення правил вступу до технікумів та ПТУ. 
 
Ганна Новосад міністр освіти та науки
 
Чи дійсно нам потрібна така кількість вишів, чи є сенс тримати в області кілька закладів, які готують по одній і тій же професії? І той, і інший заклад ми утримуємо з державних, або місцевих коштів. І що маємо на виході? Ми дуже б хотіли "перевернути піраміду", коли в нас величезний відсоток йде до вищих навчальних закладів, при цьому всього близько 30% йде до установ професійної освіти. Це неправильно хоча б тому, що багато дітей втрачають можливість отримувати в майбутньому кращу зарплату.
 
До того ж, міністр МОН впевнена, що професійно-технічні навчальні заклади мають вчити тим професіям, що будуть затребувані на ринку праці. Для цього в установі планують виділити відповідне фінансування на багатопрофільні центри підготовки.