Вторинне житло подорожчало. У попиті квартири у спальних районах міста

29.01.2013 17:22   -
Автор:

Юля разом з родиною бажає жити у власному будинку. Втім, визнає, мрія не здійснена. Каже, не можуть накопичити грошей, навіть на покупку трохи більшої
квартири ніж та в якій живуть.  

Юлія Дрига домогосподарка

-В кредит боимся,  так чтобы позволяла зарплата нет, накопить тоже нет возможности. Ну двое детей сидят в одной комнате. Ничего разнополые. Вчера вот купили диван. Ну а что делать.

Втім, експерти з нерухомості зазначають, що навіть незважаючи на те, що протягом минулого року квартири подорожчали на 4 %, саме у Харкові житло найдешевше в порівнянні з іншими містами України. Стабільне зростання пропозицій і попиту відмічають на первинному ринку нерухомості, кажуть, лише за рахунок збільшення побудованих об'єктів.

Євген Іосілевич директор будівельної компанії

-Из 31 объектов сданных в експлуатацию в 2012 году с рынка ушло 8. Т.е. в 8-ми объектах были полностью распроданы квартиры. Средняя цена объектов экономкласса 5900 гривен за квадратный метр. По бизнес класу средняя цена 9500 гривен и по премиум классу и делюкс 13600 гривен за квадратный метр.

На вторинному ринку, кажуть фахівці з нерухомості, ціни дещо зросли, а щодо пропозицій і попиту – ситуація та сАма.   

Світлана Якимова фахівець з нерухомості

-Объём предложений втечение 2012 года вырос на 36%. Спрос в 2012 году по сравнению с прошлым годом вырос на 35%. В декабре цена квадратного метра объектов недвижимости перешагнула отметку в 1000 долларов и даже достигла 1004 долларов.

За статистикою, меншим попитом минулоріч користувалась нерухомість на ХТЗ і в Рогані. Як правило, бажали придбати житло на Олексіївці та Салтівці, а центру міста зволіли райони наближені до нього і здебільшого надавали перевагу квартирам не у старих будинках, а в новобудовах. Проаналізували – всього 5% покупців придбали нерухомість в кредит, третина – за рахунок перепродажу, а кожен другий – за власні заощадження. Втім ЯК накопичити кошти, шоб придбати дах над головою, більшість звичайних харків'ян у подиві.      

Наталія Смирнова пенсіонерка

-Вот кому они сейчас доступны эти квартиры. Может тому, кто продаёт, может меняет худшее на лучшее или наоборот.

Елла Кулухова студентка

-Очень высокие цены и на сегодняшний день, чтобы построить семью, хотя бы снимать квартиру, надо зарабатывать приличные деньги.

Фахівці в свою чергу дослідили соціальний статус покупців нерухомості. Майже кожен третій – підприємець, кожен десятий – службовець, пенсіонерів – нових власників квартир – 7%, а простих робітників всього – чотири. Визначили експерти і хто на сьогодні НАЙБІЛЬШ платоспрожний.

Світлана Якимова фахівець з нерухомості

-Мы отметили очень большое колличество молодых людей, которые имеют специальность ІТ-технологий. И именно эти люди  в этом году у нас имели преобладающее значение как покупатели новых современных квартир.

Нинішня ситуація на ринку нерухомості і будівництва, кажуть експерти, дає їм підставу стверджувати, що збільшення попиту на житло слід очікувати і цього року, а значить і збільшення цін – в межах близько 5-ти %.
 
Анжела Сушко