Всеукраїнський радіодиктант цьогоріч писали і в ОАЕ і в підвалах харківських шкіл (відео)

09.11.2022 17:59   -

Його проводять в Україні уже 22-й раз, та вперше – під час повномасштабної війни. Через це, кажуть учасники, і ставлення до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який вважається наймасовим мовним флешмобом осені, цьогоріч – особливе.

АЛЬОНА ПЕДОСЕНКО СЕКРЕТАР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ
Радіодиктант спонукає громадян вивчати мову. І це – код нації. Тому ми повинні вивчати її, повинні переходити на українську мову. Особливо це стосується тих, хто не перейшов ще.

Радіодиктант щорічно проводять 9 листопада – в день української писемності та мови. Цього ж року до заходу долучаються всі охочі з різних куточків світу – збираються перевірити знання солов’їної і в країнах Європи, і навіть в Арабських Еміратах. А от у прифронтовому Харкові, у одній з гімназій міста, на початок диктанту очікують у підвальному приміщенні – наразі так безпечніше.

АЛЬОНА ПЕДОСЕНКО СЕКРЕТАР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ
Ми не вперше вже підтверджуємо статус того, що Харків – це місто-герой. І, дійсно, всі, хто в ньому проживають, герої по-своєму. У такий важкий час ми долучаємося до написання радіодиктанту. Уся гімназія долучається до написання кожного року. Долучається багато дітей і, в тому числі, – викладачі. Але цьогоріч пишемо лише ми, викладачі.

Зібралися лише учителі, бо харківські школярі зараз займаються дистанційно. Тож і радіодиктант цьогоріч писатимуть онлайн. І от, на годиннику – 11:00, всі вщухають, народна артистка Ада Роговцева читає перші рядки тексту.

Цьогоріч автором радіодиктанту національної єдності стала письменниця та режисер Ірина Цілик. І, як згодом розповіли учасники диктанту, які долучилися до флешмобу вперше, текст виявився доволі складним.

ЛАРИСА СИВОПЛЯС ПЕНСІОНЕРКА
Тому, що мій досвід написання диктанту можна сказати, – нульовий. Востаннє – це було у школі, а це було десь років 50 тому. Тому було трошки складно мені.

Уже традиційно учасники можуть відправити свої роботи фахівцям на перевірку, і найкращі отримають пам’ятні подарунки. Також 10 листопада оприлюднять повний текст диктанту, аби охочі перевірили помилки. Та головна мета цього заходу зовсім не в оцінках, впевнені організатори, а в єднанні українців.

ВАЛЕРІЙ ШЕПЕЛЬ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ
Свою мову неможливо вивчити упродовж свого життя. Постійно будуть з’являтися якісь моменти нові. Мова настільки динамічний, скажімо, організм. Є проявом людської свідомості, свідомості нації. І, зрозуміло, якщо розвивається нація, то розвивається й мова. Мова є ознакою цивілізованої людини.

А для тих, хто все ж хоче підвищити свій рівень володіння державною, – в місті створили Телеграм-канал «Харків надихає», додає Валерій Шепель. Там регулярно публікують важливі мовні правила, а також – поради, як швидко та якісно їх запам’ятати.