Всесвітній день боротьби з раковими заховрюваннями

04.02.2013 21:42   -
Автор:

На сто тисяч населення- триста осіб хворих на рак. Щороку нових випадків фіксують біля десяти тисяч. На ліки онкохворим виділяють близько чотирнадцяти мільйонів гривень. З державного та місцевого бюджетів. Але цих коштів катастрофічно не вистачає.

Юрій Вінник директор Харківського обласного клінічного онкологічного центру

-По подсчетам нам необходимо раз в пять больше. Там же есть проблема стоимости препарата: один и тот же препарат в зависимости от страны производителя, если он например производится в Англии или в Индии, или на Украине, они будут иметь разную стоимость. При том, что молекула там одна и та же, а многие пациенты хотят иметь препараты оригинальные. Пока что мы не обечпечиваем всех больных лекарственными препаратами.

Окрім цього,- каже Юрій Вінник є проблеми не тільки з ліками. Але й обладнанням.

Юрій Вінник директор Харківського обласного клінічного онкологічного центру

-Вот с оборудованием серьезные проблемы. Колличество денег, выделяемых на оборудование резко снижается. Мы испытываем острый дефицит. Особенно это касется вот лучевых аппаратов: трубки сели, их надо менять, стоимость баснословная для смены трубок, диагностическая  трубка компьютерного томографа села, а ее стоимость порядка миллиона гривен.

При всіх складнощах минулоріч онкоцентр отримав нові УЗД-апарати експертного класу. А також завдяки ініціативі інвесторів, керівництва міста та області у Харкові з"явився лінійний прискорювач. Він діє більш ефективно на саму пухлину та менше пошкоджує навколишні здорові тканини. Вдалось досягти результатів і з ранньої діагностики раку молочної залози. Адже розпочали програми скринінгу: мамографія та ультразвук.
У дорослих найчастіше зустрічається саме рак молочної залози, а ще – легенів. У дітей – хвороби крові.

Володимир Білецький головний дитячий онколог Управління охорони здоров'я Харкова

-Результат лечения зависит от многих факторов. В частности даже даже от места жительства ребенка, где ему оказывают эту помощь.

Тож фахівці наполягають: необхідно відвідувати онколога хоча б двічі на рік. А також вести здоровий спосіб життя. Відмовитись від алкоголю і тютюну. Адже саме шкідливі звички – перші збудники ракових захворювань.

Олександр Дудніченко лікар-онколог

-Около пятнадцати процентов всех случаев рака приводят к смерти. Из этих людей, из этих больных тридцать процентов можно бы было этих смертей избежать.

Євгенія Кутнова