“Все що відбувається з COVID-19 – результат бездарної медичної реформи”,- перший віце-мер Ігор Терехов

13.10.2020 12:29   -
Автор:
Це 18-та міська лікарня на передодні відкриття відділення для прийому коронавірусних хворих, тому тут ще нікого. Сьогодні всі ці ліжка заповнені вщент, але стороннім вхід заборонено – небезпечний вірус. 18-та була четвертим медзакладом, де відкрили додаткові місця для інфікованих. До цього 17-та, 13-та і 25-та – лікарні Харкова. Але темпи розповсюдження COVID-19 диктували свої вимоги. Лікарні обласного підпорядкування, на які доречі місто немає ніякого впливу, ані управлінського, ані фінансового, не справлялися з потоком захворівших. А людей потрібно було рятувати, тож Харків включився у роботу. Перш за все розгорнули додаткові лІжка, закупили обладнання, медикаменти і засоби індивідуального захиситу для лікарів. Але виділити місце – це ще не все, констатують фахівці. За вимогами Національної служби здоров"я, їх обов"язково необхідно забезпечити киснем та бригадами медперсоналу. А це знову додаткові кошти. Втім їх винайшли в міському бюджеті. І робота продовжилась та триває і зараз. Підводиться киснева траса, що значно збільшить ефективність лікування і вирішується питання додатково для коронавірусних хворих відкрити ще три міські медустанови.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення 
 
Ми на сьогоднішній день в 17,13 і 25 лікарні додатково проводимо кисневий провід і додатково відкриваємо 254 додаткових кисневих ліжка. Без кисню неможливо надавати допомогу. Ми винайшли додаткові гроші за рахунок зекономлених, за рахунок відмови від того, що ми планували зробити до кінця року. 4,6 мільйонів гривень в нас сьогодні працюють на забезпечення лікарень киснем. В нас залишились заклади безкисневі, просто терапевтичні, там просто планово лікують терапевтичних хворих це 28,31 і 3-я лікарня. В кожній з них можна розгорнути по 120 ліжок. Але основна вимога НСЗУ і МОЗ 80% кисневих ліжок. 80% – це майже 10 мільйонів. По медикаментам. Ми винайшли 3 мільйони коштів на придбання медикаментів, але цього замало. Якщо би ще 5 мільйонів, ми би вийшли до кінця року з цієї ситуації.
 
Харків був вимушений розраховувати лише на власні сили. Бо, кажуть фахівці, сподіватися на чиюсь допомогу марно, адже зачасту Національна служба здоров'я просто не дослуховується до пропизицій на місцях, немов не чує.
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
То, что сегодня обещают ничего не выполняется. Сегодня спасение утопающего – дело рук самих утопающих. Мы не намерены тонуть, поэтому город Харьков по любому будет жить, развиваться и работать для этого нам надо побороть всё то негативное, которое случилось из-за бездарной реформы медицины. Потому что это лакмусовая бумажка, то что сегодня происходит – это полная неспособность управлять медициной. Поэтому мы должны взять ответственность на себя – это однозначно. Мы не должны думать, что придёт какой-то дядя и нам всё сделает. Это наши харьковчане.
 
По всім фінансовим питанням перший заступник міського голови Ігор Терехов доручив сформувати бюджетні зАпити вже на наступну сесію міськради.