“Все по 20”. Что на самом деле означает Минфиновский проект налоговой реормы для украинских предпринимателей?

09.12.2015 14:01   -
Автор:

«Все по двадцять». Таку назву в народі знайшов проект податкової реформи в редакції Мінфіну через нові ставки  для підприємців та фізичних осіб. Майже всі вони, і податок на прибуток, і єдиний соціальний внесок, і ПДВ дорівнюватимуть, згідно міністерської моделі реформи, двадцяти відсоткам. Для більшості українських підприємств це означатиме різке зростання платежів. І якщо великі компанії такі зміни ще «переживуть», то малі й середні, за словами експертів, такі податки не потягнуть.

Сергій Беренда економіст

Что касается среднего и мелкого бизнеса, то вот мое ощущение такое,  что они будут уходить в тень. Потому, что работать при тех ставках, которые сейчас декларируются, становится сложнее.

Та підвищення податкових ставок, каже Сергій Беренда – це ще не всі сюрпризи, які приготувало Міністерство фінансів для українських виробників.

Сергій Беренда економіст

Ключевой момент это отмена льгот для сельхозпроизводителей и для фармацевтов. Это означает, что сельхозпроизводители будут платить НДС, в фармацевтической отрасли будет увеличен с семи до 20 процентов. Для них, конечно, это новый налог, увеличение налога, с которым они столкнутся.

Такі зміни, кажуть економісти, неодмінно потягнуть за собою зростання цін – і на ліки, і на дитячі товари і на їжу. Та це, зауважують, тільки при умові, що підприємства таки платитимуть податки. Адже нові ставки уряд вигадав, а от нові засоби адміністрування та стягнення платежів – ні.