Врачи первички могут подписывать деклараций с пациентами больше установленного лимита

14.01.2019 11:03   -
Автор:
У 2019 році сімейні лікарі, терапевти та педіатри зможуть набирати більше пацієнтів. Якщо їх кількість за деклараціями перевищує рекомендований ліміт до 10% обслуговування, їх буде оплачено за базовим тарифом 370 гривень на рік на одну людину і без застосування вікових коефіцієнтів. Як вже свідчить статистика Національної служби здоров’я, це стосується двох третин лікарів, які набрали декларацій більше за встановлений обсяг.
 
Кабінет міністрів України
 
Оптимальний обсяг практики для терапевта – 2000 декларацій, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900. Оптимальний обсяг практики – кількість пацієнтів, яка з одного боку – дозволить пацієнту отримати якісні медичні послуги, а з іншого – забезпечить лікарю гідну оплату його роботи. З 10 січня 2019 року лікарі матимуть технічну можливість укладати декларації понад оптимальну кількість.
 
Якщо ж кількість декларацій перевищуватиме оптимальну більше, ніж на 10%, то вони будуть оплачені за тим же тарифом 370 гривень на рік без застосування вікових, але із застосуванням понижувальних коефіцієнтів.
 
Міністерство охорони здоров'я України
 
Наприклад, якщо ліміт перевищено більше, ніж на 10%, до тарифу 370 гривень застосовуватиметься коефіцієнт 0,8, якщо більше ніж на 20% — 0,6 і так далі. Якщо ж кількість декларацій перевищує ліміт більше, ніж на 50%, оплата Національної служби здоров’я за них припиняється. 
 
Медустанови за договором з Національною службою здоров’я, будуть отримувати оплати і за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали поки декларації, за тарифом 120 гривень на рік на людину, але тільки до 1 липня цього року. Натомість по мірі укладання нових декларацій, обіцяють здійснювати перерахунок.