Врачей в Украине обяжут постоянно учиться

25.11.2019 14:56   -
Автор:
Принцип безперервного навчання фахівців сфери охорони здоров’я давно є поширеною практикою в розвинутих країнах світу. Таку ж систему мають намір створити і в Україні, а це означатиме, що лікарі будуть постійно розвивати свої компетенції. А звіт про навчання у вигляді індивідуального освітнього портфоліо надаватимуть до комісії при проходженні кваліфікаційної атестації. 
 
Завдяки новій моделі вже у 2020 році частина українських лікарів отримає на безперервний професійний розвиток монетизовані виплати і буде вільно обирати цікаві  для них теми та зручні формати навчання. Це дозволить лікарям бути конкурентним  та отримувати нові навички одразу після появи сучасних технологій та практик на ринку. 
 
З наступного року очікуються зміни і в інтернатурі. Це, кажуть у профільному міністерстві, буде також нова модель, що наблизить систему підготовки лікарів до європейських стандартів. Так обіцяють впровадити справедливий електронний розподіл, зменшити кількість спеціальностей і тривалість підготовки, а програму інтернатури зосередити на практиці. Крім того в планах створення в Україні університетських клінік, що також сприятиме розвитку медичних кадрів. 
 
Університетські клініки забезпечать нові можливості для професійного розвитку викладачів та лікарів, створять умови для відпрацювання практичних навиків студентами та інтернами, здійснення наукових досліджень на базі університетської клініки, що створить єдиний освітній, науковий та медичний простір. 
 
Як показує досвід європейських країн, практична підготовка студентів з першого року відбувається саме на базі університетських лікарень, що надають медичну допомогу на всіх рівнях і в структурі мають і симуляційні центри, і лекційні аудиторії, і дослідницькі підрозділи. В Україні питання створення університетських клінік поки в стадії рішення, фахівці визначаються з правовим статусом таких закладів і джерелом їхнього фінансування.