Возникший на полигоне под Чугуевом пожар локализован. Ситуация стабилизирована

16.09.2019 14:42   -
Автор:
Пожежа на віськовому полігоні, де горіла суха трава і тліли торфовища локалізовано. Ситуація стабільна і контролюється силами чергових пожежних розрахунків спільно з підрозділами ДСНС. І наразі проводяться заходи щодо повної ліквідації торф'яної пожежі.
 
Микола Дитюк т.в.о. командира 92-ї окремої механізованої бригади
 
На данний час ситуація стабілізована. Розповсюдження і перекидання далі на лісосмугу, на полігон немає. На день розповсюдження диму по населенних пунктах немає.
 
А спочатку ситуація була далеко не простою. Через сильну посуху, тривалу відсутність дощів сталося самозаймання торфовищ, яке цьогоріч було особливо масштабним. І тільки завдяки оперативному реагуванню та злагодженій роботі вдалося запобігти можливо навіть катастрофи. Що зроблено і які подальші дії фахівці разом з народним депутатом України Дмитром Шенцевим, який опікує Чугуївський район, вирішують на оперативній нараді безпосередньо на місці.   
 
Дмитро Шенцев народний депутат України
 
То, что местное самоуправление, местное управление ГСЧС, военные не смогли решить сами, обратились ко мне. Я тут же обратился к руководителю ГСЧС Украины. Была выделена сюда дополнительная техника и вертолёт прислали и БТР специальный, который мог пробивать дорогу, потому что на большей территории полигона пожарные машины заехать не могли. Пожар локализован и с большой уверенностью мы можем говорить о том, что он уже не будет распространяться. 
 
Загалом на приборкання вогню було залучено близько 70-ти осіб, пожежно-рятувальна та спеціальна важка інженерна техніка. Працювали практично цілодобово в особливо небезпечних умовах. Перша складність, зазначають фахівці, була через відсутність пожежного водопостачання, до найближчої річки – 7 км, тож довелося здійснювати підвоз води. Друга – це сам торф, займання якого провокує розвиток низової пожежі. 
 
Анатолій Торяник заступник начальника ГУ ДСНС в Харківській області
 
Торф, глибина залягання якого півметри, його не так просто загасити і це гасіння це дуже складно. Щоб ви розуміли, на всій площі, де була пожежа – це суцільний жар, у нас навіть був випадок, коли пожежний автомобіль їхав по попелищю і колеса загорілися на машині, наскільки складно було особливому складу працювати. 
 
Натомість, в свою чергу, зазначає народний дептута Дмитро Шенцев, з головною задачею всі впорались. 
 
Дмитро Шенцев народний депутат України
 
Ещё раз одна причина сказать следующее, что только объединяя все усилия, вместе, можно чего-то достичь. Всё, что нужно здесь делается и будет делаться и я считаю, что сегодня мы можем смело идти к людям и заявлять, что проблема решена.