ВОЗ оценила шансы Украины в борьбе с коронавирусом

31.01.2020 13:15   -
Автор:
У Всесвітній організації охорони здоров'я розповіли про можливості України в боротьбі з китайським коронавірусом, що стрімко шириться планетою. Як підкреслив представник медичної організації в Україні Ярно Хабіхт, у фахівців викликає побоювання можливість потрапляння вірусу лише в країни зі слабкою медичної системою.
 
Ярно Хабіхт голова представництва Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні 
 
На сьогодні, беручі до уваги нашу роботу з Міністерством охорони здоров'я, я би не сказав, що Україна – країна зі слабкою системою. Але тим не менш ризики залишаються і все, що ми повинні робити це пам'ятати, що у нас є тисячі та тисячі лікарів, яких ми повинні інформувати і також ми повинні застосовувати прості заходи для застереження інфекції. Мийте руки, добре готуйте їжу – м'ясо. І я би не назвав Україну країною зі слабкими системами. Тому що було багато криз, багато спалахів і Україна успішно боролася. І я думаю, що Україна має гарну систему для того, щоб справитися з цією ситуацією. 
 
Тест-системи для визначення уханського коронавірусу повинні надійти до України вже до кінця цього тижня, додав Ярно Хабіхт. У Всесвітній організації здоров'я також зазанчили, що надзвичайний стан з короновірусом не є приводом для паніки. Це всього лише можливість активно боротися з інфекцією. В Україні вживають для цього максимим заходів, інформують у Міністерстві охорони здоров'я. Ситуація контролюється на урядовому рівні. В МОЗі запевняють, що в кожному регіоні держави, в кожному Департаменті охорони здоров'я, є відповідальна особа. Також визначено маршрут пацієнта, якщо випадок інфікування підтвердиться, окремо для дітей, окремо для дорослих. 
 
Дмитро Коваль заступник міністра охорони здоров'я України
 
Ми знаємо про наявність в кожному регіоні засобів, які необхідні для боротьби, лікування людей, в разі якщо такі з'являться. І загалом ситуація насьогодні виглядає цілком нормальною. Не виявлено жодного випадку інфікування коронавірусом китайського походження. Налагоджено систему епідемічних оповіщень.