Восьме березня – це свято матусь

08.03.2013 18:54   -
Автор:

Маленький Міша в кожному бачить свою маму, він щиро посміхається і тягнеться на руки. Прагне уваги до себе, турботи, і хоче, щоб поруч з ним була мати. Але її не має. Вона пішла, бо не зхотіла, щоб плід кохання, в черговий раз, заважав її безтурботному життю.

Анжела Берус завідувач педіатричного відділення Харківської міської багатопрофільної лікарні №17

-У мамы девять детей и по поводу восьмерых она лишена родительских прав, очередной ребенок -та же история.

Нелі – три місяці. Смак материнського молока дівчинка ні разу так і не відчула. Мати її втекла одразу після пологів. Бо не знала, що від чорних чоловіків у білих жінок народжуються діти-метиси. Єлизавету рік тому взагалі знайшли у під"їзді. Рідна ненька дівчинку залишила просто на ковдрі під чужими дверима.

Людмила мешканка будинку, де знайшли підкидька

-Женщина между дверьми нашла, которая из 31 квартиры, нашла, она выходила утром на работу -смотрит, лежит ребенок, вызвала скорую, вызвала милицию.

Матерів-зозуль з кожним роком більшає, констатують лікарі. Лише минулого року, в педіатричному відділенні і лише сімнадцятої лікарні, покинутих на призволяще було аж тридцять дітей віком від доби до року.

Олена Мітясова кореспондент

-Про жінок-зозуль у народі існує легенда. Жила у світі собі жінка. Було у неї троє дітей. Не слухались вони її, не допомагали. І коли вона захворіла не принесли їй навіть і води. Тоді образилась мати на своїх нащадків, перетворилась на пташку – Зозулю, і полетіла геть. Як діти потім не благали її повернутися – вона покинула їх назавжди. Відтоді мати-зозуля не в’є собі гнізда і не висиджує своїх пташенят.

Наважитися на вчинок віддати своє дитя для більшості матерів -зозуль – не проблема, кажуть психологи. Ці жінки роблять таке свідомо і без будь-якого жалю.      

Олена Калініченко психолог

-Когда женщина отказывается от ребенка, это уже считается поведение, которое является отклонением от нормы.

А от причини цієї поведінки різні. Одні "мами" так роблять, кажуть психологи, бо отримали в дитинстві психологічну травму: батько бив матір, в сім"ї пиячили і діти росли як трава при дорозі. Тому, в дорослому віці ці жінки просто копіюють модель своєї родини. Інша причина, чому матері кидають дітей -  чоловіки. В тих з ними не ладиться, і жінка виною цьому вважає свою дитину. Є і особистий тип матерів- зозіль – звичайні егоїстки, які живуть в своє задоволення і зайвий багаж їм не потрібен.    
 
Олена Калініченко психолог

-Еще одна из причин, когда мама отказывается от ребенка, когда мама оказывается в тяжелых стесненных обстоятельствах. В силу того, что у нее были очень тяжелыми отношения с родителями или в силу того, что  она остается на этот период одна, а с другой стороны страх, что она не сможет самостоятельно поднять этого ребенка на ноги. И вот такие мамы тоже часто оставляют детей в детских домах.

Пізніше, як правило, каже Олена Калініченко, такі мами повертаються за своїми дітьми. Решта матерів-зозуль, віддавши малечу до дитбудинків, ніколи про них вже не згадують, а є й такі, які взагалі вважають, що в них їх просто не було. Та якими б не були умови в інтернатах – родину дитині ніхто не замінить. Малеча має зростати з мамою і відчувати свою необхідність. Якщо цього немає – в дорослому житті таким малюкам приходиться не солодко. І вони зачасту стають на ті ж самі граблі.

Олена Мітясова