Восени в Харківському зоопарку відзначать новосілля сімейство пеліканів

15.09.2012 22:32   -
Автор:

Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-В этом году мы надеемся, что пеликаны переедут во дворец, который по объёму помещения именно для птиц он больше чем весь птичник. Потому что в птичнике помещения предусмотрено и для людей и для птиц. Мы предусмотрели широкие большие окна стеклянные и люди смогут снаружи зимой наблюдать за этими птицами.

Тут будуть дотримані всі необхідні умови для птахів. Їм потрібна підвищена вологість та висока температура. Все це буде, запевняють працівники зоопарку. А на додачу пеліканів очікує приємний бонус. У форматі all inclusive, жартує Олексій Григор"єв.
 
Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-У них будет большое собственное озеро, в котором очень много рыбы – оно зарыблено карасями и карпами. Я думаю, что за год там уменьшится поголовье карасей и карпов. но зато увеличится в том пруду, в котором они были сейчас.

Отримають цього року подібне житло і пара чорних лебедів. Оновився цьогоріч і тераріум зоопарку. Його розмістили в одному приміщенні з мавпятником. Тут тепер живуть ящірки, варани, Кайманові черапахи і дивовижні риби. Спостерігати за рептиліями буде цікаво не тільки відвідувачам зоопарку. Але і їх хвостатим сусідам. Зараз у сімействі зелених мавп обідня перерва. Вони ласують солодкими яблуками. Спочатку їдять старші, потім годують малюків. Так прийнято у приматів, пояснюють співробітники зоопарку. Про те, що малюки будуть голодними заперечують – мавпи-мами нагодують своїх дитинчат. Таких цього року тут з'явилося двоє.

Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-Ну в этом году 2 малыша появилось с разницей в месяц. Одному два месяца, другому два. Но я думаю малыши будут развиваться, будут жить в этой семье и прекрасно себя чувствовать.

А ось у міссісіпської гості – алігатора Віри дітей не було і не очікується, каже завідувач відділу амфібій і рептилій. Вона одиначка. Пару їй за сорок чотири роки в зоопарку так і не знайшли. Вона тут одна зі старожилів. Аллігаторша з цього приводу особливо не переймається, жартує Ольга Калиновська. Їй головне вчасно поїсти і поспати.

Ольга Калиновська завідувач відділу амфібій і рептилій Харківського зоопарку

-Характер как у всех аллигаторов, чтобы её никто не трогал лишний раз, чтобы её никто не трогал, там подойти на время кормления, если она не голодная она не подойдёт. Т.е. общения ей и рептилиям для жизни не нужно. Они малоподвижные, мы двигаемся, чтобы себя обогревать, а они греются от окружающей среды. Их задача найти еду, съесть еду и лежать её переваривать. Поэтому часто посетители говорят, что они не живые, но просто движения им рептилиям не нужно.

Найбільше Віра любить їсти річкову рибу, але від шматка м'яса не відмовляється. А отримавши – нікому не віддасть.

За дієтою, як справжня жінка аллігаторша не стежить. Можливо тому, що вона може бути і не та за кого себе видає.

Ольга Калиновська завідувач відділу амфібій і рептилій Харківського зоопарку

-Это может быть и мальчик. Просто когда ёё привезли это была кличка и так как бы уже считается, что аллигатор Вера это девочка. Но может быть и правда, потому что она не поёт самцы должны петь, но она может не поёт потому что нет пары

Взагалі у тварин зоопарку все гаразд, каже його директор. Всі облаштували своє особисте життя і дають приплід. Наступного року можливо в зоосаду з'являться нові мешканці – жирафи. Вони раніше тут були, але умови для їх життя були не ідеальні, говорить Олексій Григор'єв. Планується, що в дві тисячі тринадцятому році почнеться будівництво нового жирафника. Міська влада постійно бере участь у житті зоопарку, все особисто контролює мер.

Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-Он любит зоопарк, он понимает, что нужно нашим горожанам и я думаю, что мы в следующем году продолжим строительство дома жирафов. Потому что жирафы для харьковского зоопарка в Чехии ждут только команды, чтобы прийти сюда и стать харьковчанами уже на постоянно.