"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Вони воювали за Батьківщину

Його кімната це і виставкова зала, і художня майстерня. Саме тут у вільний час Євген Буряк створює свою колекцію. Задум ветерана війни – зобрАзити всіх героїв двічі Червонознаменної стрілково-танкової дивізії № 95/75, що цьогоріч святкує 90 років. Саме у цій дивізії Євген Іванович пройшов війну. В одній з контратак був важко поранений. Але вистояв і дійшов до Берліну. Досі пам'ятає ті жорстокі бої і всіх своїх однополчан.  

Євген Буряк інвалід Великої Вітчизняної війни другої групи

-Она прошла такой большой боевой путь. 77 героев за эти годы войны. Вот в Одессе был у нас один герой Кудрявцев. Вот этот герой погиб во время форсирования Днепра. И вот сейчас наша дивизия после войны базируется в Башкировке под Чугуевым, там музей есть большой.

Він художник не за освітою – за покликанням. Творчістю займається вже понад півсторіччя. Спочатку малював на фанері, на бляшанкАх, а потім ось на таких консервних кришках. Його місце роботи – звичайний письмовий стіл. Як кріплення застосовує пластилін. Береться за пензлик і масляними фарбами старанно виводить найдрібніші деталі. В результаті залізні кришки перетворюються на яскраві панно. Тут і квіти, і історичні пам'ятки та події, і портрети видатних людей. Колекція вже нараховує тисячі робіт.

Євген Буряк інвалід Великої Вітчизняної війни другої групи

-Это моя жизнь. Я этим живу. Я забываю про всё на свете, я не думаю ни о чём, про болячки, вот смотрите целая куча лекарств, надо принимать, глаза закапывать, потому что после ранения у меня левый глаз вобще плохо видел.

Панно присвячене 90-річчю дивізії сьогодні буде виставковим. Євген Іванович покаже його на зустрічі ветеранів клубу "Військове братство". Вони відзначатимуть день Радянської армії. Тож настрій святковий. Наспівує українську пісню і немов супровід дзвін його багаточисельних орденів та медалей.

Їх зустрічі традиційні. І день Радянської армії для них свято не за чиїмось велінням, а за покликанням серця. Адже саме під червноним прапором будучи солдатами вони йшли в бій.   

Саме ці люди, які завжди : і у роки війни, і в мирний час стояли на варті Батьківщини – сьогодні є справжнім прикладом героїзму і мужності.

Борис Южаков голова ради ветеранської організації клуб "Військове братство"

-Когда раньше были эти празднования дня Советсткой Армии и Военно-морского флота весь народ выходил, собирались коллективами. Это как свой день рождения, так и наша армия была такая же народная.

Вони не змінюють свої традиції. Намагаються якомога більше розказувати про часи воєнного лихоліття і те, якою ціною далася Велика Перемога.  

Анжела Сушко