Вони і в палаючий будинок зайдуть, і лісову пожежу приборкають, і на автомобільну аварію приїдуть

09.03.2013 22:35   -
Автор:

Жінкам, кажуть – на пожежі не місце. Чи легка ця праця вирішили зсередини перевірити журналістки "Харьковских известий". Пробуємо чоловічу справу на смак.

Скидуємо цивільний одяг – перевдягаємось у форменний. Розміри тут не для слабкої статі.

Шикуємось перед начальником. Кілька контрольних настанов. І до справи. Вчимось чекати. У кімнаті відпочинку-тихий час. Лунає сигнал тривоги.

Попереду – випробування – не для слабаків. Цей отвір, працівники пожежної частини, називають шахтою.

Без допомоги нікуди. Не досконало, але для першого разу згодиться, кажуть професіонали. Наступний крок – вдягнути спецодяг: куртку, шолОм, затягнутись ремнем з карабіном. І бІгом в пожежну автівку – на виклик. В ідеалі – на це все рятувальники всередньому витрачають менше хвилини. Ми ж дівчата впорались ну трохи менше десяти.

Леся Кочержук кореспондент

-Справжній рятувальник від сигналу тривоги до моменту, як він сяде в пожежну автівку для виїзду на пожежу повинен вкластися в сорок п’ять секунд. За цей термін він повинен спуститися по спусковій трубі, одягнути спецодяг і обладунки і бути в бойовій готовності.

Переходимо до основного, не менш важливого. Еменесники показують – чим "напакована" пожежна автівка.

Олександра Суфіянова кореспондент

-А ось це пожежний автомобіль, в якому є все необхідне для гасіння вогню, більше двох тонн води, бак для піни на двісті літрів, пожежний насос, кілька драбин та інше обладнання.

Приступаємо до самого процесу – втримати рукав під тиском води.

Далі – іспит на сміливість: забратися по пожежній драбині на п'ятиповерхівку. Зі страхом висоти впорались усі. Хоч дух таки перехоплювало.

Наталія Сіромаха кореспондент

-Самое трудное было это все-таки подняться на такую высокую точку, я думаю, что спасатели делают такие подъемы еще выше и это просто дух, адреналина полно и на самом деле я думаю, что мы женщины сегодня, все девушки прошли такую боевую готовность и показали, что мы бы справились с этим заданием не хуже мужчин

Хоч Справжнім рятувальникам ми фори не дали і Справжнє полум'я не гасили, але, кажуть вогнеборці, бойове хрещення таки пройшли.  

Володимир Горбіков  начальник підрозділу 6-ї державної пожежно-рятувальної частинї ГУ МНС у Харківській області  

-Конечно вам как женщинам делается большая скидка, но, в принципе, вы показали очень хороший результат. Я был удивлен. До этого у меня были девушки,  которые  не могли спуститься, потому, что там необходима физическая помощь. А так, в принципе, вы смело отработали.

Відпрацювали і переконались – як і в журналістиці, так і еменесній службі – без сюрпризів та забобон не обходиться. Якщо кореспондентам бажають "смачних" тем, то рятувальникам – сухих рукавів.  

Володимир Горбіков  начальник підрозділу "6-ї державної пожежно-рятувальної частини ГУ МНС у Харківській області  

-Когда пожарный спит, люди смеются, когда пожарный работает – люди плачут. Так давайте смеятся все вместе. Поетому, пусть лучше пожарные спят, чем люди плачут.