Водителям, достигшим 70-летнего возраста, предлагают наклеивать на стекло автомобиля специальный знак

22.06.2012 23:30   -
Автор:

Водіям які доcягли 70-річного віку пропонують наклеювати на скло автівки спеціальній знак. Він має попередити інших учасників руху, що за кермом людина немолода. Автор цієї ідеї також пенсіонер, з Дніпропетровська. Пропозиція сподобалась тамтешнім даїшникам і вони вирішили просувати її далі, на законодавчих засадах. А от у Харкові така ідея правоохоронцям не до душі. Кажуть – на дорозі усі мають бути рівні.

Олександр Труш ,начальник відділення з профілактичної роботи управління ДАІ:

-По перше треба виконувати правила дорожнього руху  та бути культурними та взаємовічливими. Якщо мі будемо поважати то не надо ніяких дорожніх знаків. Не треба ніяк виділяти  ці транспортні засоби для того щоб ці літні люди могли їздити на наших дорогах.

Сподіватися що молоді водії будуть поступатися похилим дорогою не варто, переконані інспектори. Адже більшість автолюбителів -  за рівноправність. Не у ввічливості справа, кажуть водії. Ідентифікувати літніх людей за кермом таки треба.

Максим, водій:

-Да, было бы удобнее. Ну изначально видеть и объезжать возможные скажем так ситуации которые неприятные иногда бывают.

Олександр, водій:

-Есть пожилые водители ездят поумнее молодых, но а есть конечно древние. Жаль что отменили медицинскую справку,  потому что есть слепые, глухие. Они до сих пор еще за рулем.

Олександр, водій:

-В принципе даже не нужен. Человека видно издалека. В принципе водители это видят и понимают и уступают.

Медики констатують – з  віком у людини швидкість реакції значно знижується, у тому числі і за кермом. Не всі водії похилиого віку можуть зманеврувати, вчасно загальмувати, або просто зорієнтуватись під час руху.

Євген Радченко, сімейний лікар:

-Естественно активность физиологическая центральной нервной системы, выше нервной деятельности у них снижена. И в связи с  этим конечно скорость  реакции, требующаяся для управления автомобилем ниже.

Проте лікарі не спростовують: у кожного свій вік. Іноді старі можуть дати фору молодим. У будь-якому разі такі знаки не обов’язкові.  Навіть, якщо таку наліпку введуть на законодавчому рівні це не означає, що кожен літній водій має причепити її собі на скло. Водії припускають:  дехто із пенсіонерів може взагалі вирішити, що такі знаки це своєрідна дискримінація. Чи введуть наклейки поки відкрите питання. Так само як і їх вигляд. Зараз проходить конкурс на кращий проект. Серед варіантів – червоний трикутник с зеленою крапкою в середині.