ВНО-2020: правила и требования при тестировании

07.11.2019 12:20   -
Автор:
В Українському центрі оцінювання якості освіти назвали нові правила і вимоги до тестів під час ЗНО-2020 року. Так, для кожного предмета, по якому буде проводитися ЗНО, вказано структуру тесту, кількість і типи завдань, приведено схему нарахування тестових балів і також максимальну кількість балів, що можна набрати, а також вказано час, відведений на виконання тесту. 
 
Так, приміром в тесті з української мови та літератури буде всього 58 завдань різної форми: 33 завдання з мови, 24 – з літератури і одне відкрите завдання з розгорнутою відповіддю. На виконання відведено 180 хвилин. У тесті з математики буде 35 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді -20 завдань, на встановлення відповідності – 4 завдання, відкритої форми з короткою 8 завдань і розгорнутою 3 завдання відповіддю. На виконання відведено також 180 хвилин.
 
Критерії оцінювання завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю містять розширену інформацію про нарахування балів за виконання завдань. Наприклад, після ознайомлення з критеріями оцінювання власного висловлення з української мови учасник тестування буде знати, з яких частин має складатися відповідь на завдання та наявність яких помилок призведе до зменшення кількості тестових балів під час оцінювання.
 
Тест з історії України складається з 60 завдань різних форм і двох частин: “Історія України ХХ-початку ХХІ ст.” (30 завдань) і “Історія України від найдавніших часів до кінця XIX ст.” (30 завдань). На виконання відведено 150 хвилин. У тесті з англійської мови – 59 завдань різних форм і чотири частини: “розуміння мови на слух (аудіювання)” 16 завдань, читання 22 завдання, “використання мови” 20 завдань і письмо (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю). На виконання відведено 150 хвилин. Аналогічні вимоги стосуватимуться тестування з німецької, французької і іспанської мов.
 
Детальне ознайомлення з інформацією, зазначають на сайті оціювання якості освіти, допоможе раціонально розподілити час для написання тесту та виробити власну стратегію ефективної роботи, аби здобути максимальну кількість балів під час оцінювання. 
 
Тест з біології налічує 50 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (38 завдань), на встановлення відповідності (8 завдань) і з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів відповідей (4 завдання). На виконання відведено 150 хвилин. У тесті з географії 54 завдання різної форми. На виконання також відведено два з половиною години. А у тесті з фізики буде 38 завдань. На відповіді відведено 180 хвилин.  А от тест з хімії налічує 52 завдання. Час складання іспиту такий самий.
 
Для ефективної підготовки до ЗНО-2020, фахівці радять також подивитися тести минулих років, що розміщенні на сайті оцінювання якості освіти.