Внедрённая на “Водоканале” система управления водрснабжением позволяет экономить электроэнергию

22.07.2015 18:02   -
Автор:

Саме звідси, з центральної диспетчерської "Водоканалу" ведеться управління всією системою водопостачання Харкова. На карті все як на долоні. Зелені світлодіоди – все впорядку, але як засвітяться червоні – сталася аварія. Втім ця сучасна програма не тільки відображає ситуацію в режимі он-лайн, а й дозволяє автоматично керувати подачею і розподілом води в залежності від потреби населення та контролювати рівень наповнення резервуарів чистою водою.  

Олександр Коваленко заступник генерального директор КП "Харківводоканал"

Экономия составляет от 2,5 до 10 миллионов гривен в год от работы этой системы, таким же образом она экономит электроэнергию. Мы достаточно серьёзную экономию имеем вот эти 10 миллионов именно только из-за того, что наполняем резервуары в часы минимального тарифа на электроэнергию.

Безпосередньо з комп"ютера фахівці можуть і змінювати режим роботи насосних станцій в будь-якій частині міста. Для цього на місцях встановлено близько 50-ти контрольних датчиків, що дозволяє також регулювати напір води у трубопроводах.  

Ігор Рєдін начальник диспетчерської управління технологічними процесами водопостачання КП "Харківводоканал"

Оператор видит достаточно ли давление для обеспечения потребителя водой, не достаточен и принимает меры для нормализации. Эта система позволяет значительно экономить как электроэнергию, не допуская избыточных напоров и в целом анализировать работу системы.

В планах підприємства збільшити кількість контрольних датчиків до ста, а також розробити програму реконструкції насосних станцій – замінити агрегати та електрообладнання на більш сучасне, що впевнені, дасть змогу ще більше заощаджувати електроенергію та кошти.