Внедрить электронные доверенности: Кабмин продолжает предлагать цифровые новации

21.11.2019 14:42   -
Автор:
Кабінет міністрів Україні продовжує запропоновувати новації для цифрової модернізації. На цей раз уряд хоче впровадити електронні довіреності, що, на їхню думку, будуть значно зручнішими, ніж паперові аналоги. 
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів 
 
Уявіть собі, що ви оформляєте у нотаріуса довіреність. І ось, крім того, що він вам дає її на стандартному паперовому бланку, він вам висилає pdf-файл (поштою, в мессенжер, на флешку – не важливо) зі своїм накладеним електронним підписом. По-перше, це дуже зручно. Уявіть, що вам потрібно терміново передати довіреність в інше місто (або навіть просто в інший район). І замість того, щоб передавати паперовий бланк поштою або їхати кудись, ви просто скидає його, кому потрібно, поштою або в мессенжер.
 
Окрім зручності, в електронних довіреностей є ще одна важлива перевага. Мова йде про е-підписи. 
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів 
 
Файли з е-підписами більш безпечні! Оскільки частина випадків рейдерства відбуваються саме через підроблені бланки довіреностей. Можливо, в якийсь момент Мін'юст затвердить, що для ризикових операцій паперові довіреності не підходять, а система буде приймати тільки електронні. Це буде ще один крок в боротьбі з рейдерством.
 
Міністр повідомив, що е-підписи вже і так є в нотаріусів, тож вони вже зараз можуть її накладати на будь-які файли. Та, аби всі ці новації запрацювали, необхідно трохи змінити існуючий закон та підзаконний акт, чим, за словами Дмитра Дубілета, вже займаються Мін"юст та нотаріальна палата. Проте після впровадження електронних довіреностей паперові аналоги залишаться, принаймні на першому етапі, підсумував міністр.