Вместо угля- брикеты для харьковских котелен

27.04.2012 18:14   -
Автор:

Кронування, санітарна обрізка та знесення аварійних дерев – кожен рік на Харківщині  сотні тисяч тонн гілок та стволів відправлялося на смітник, або спалювалося. Не тільки не приносячи користі бюджету Харкова, а навпаки забираючи з нього кошти на утилізацію. Тепер все зміниться.

Роман Нехорошков,  директор Департаменту житлового господарства:

-Это производство позволяет нам с одной стороны уменьшить объемы этого вторичного сырья за счет выпуска брикетов и у этого брикета более лучшие характеристики с точки зрения теплоотдачи и теплотворности

У чотири рази ефективніше ніж дрова. За тепловіддачею – практично як вугілля – антрацит, але в двічі дешевше. Брикети зі стружки пресованої під високим тиском не тільки найекологічніше паливо, воно легко може конкурувати ціною, з іншими енергоносіями. Одна тонна брикетів коштує близько семисот гривень.     

Костянтин Боженко , начальник виробництва КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємство»:

-Помимо экономической выгоды нужно понимать, что мы перерабатываем то что раньше просто выбрасывалось. Здесь не стоит рассматривать только экономический аспект. Вот это, то что вы видите за вашей спиной, раньше утилизировалось, сейчас из этого производится топливный брикет

В Європі на таких брикетах вже давно працюють електростанції та потужні виробництва. В Україні , рік тому, також було впровадженно державну програму з енергозберігаючих технологій. І саме Харків став першим містом, де запрацювало комунальне виробництво нового виду палива.    

Михайло Дубровський ,  інженер компанії-проектувальника:

-Килограмм брикета по калорийности имеет 1,4 квт несет в себе тепла. В сравнении метр кубический газа имеет калорийность 2,6 квт. То 2 брикета массой в 830 грамм заменяют один кубический метр газа.

Першими споживачами нового виду палива стануть лікарні та школи області, що сьогодні опалюються вугіллям. Це дасть змогу у двічі скоротити бюджетні витрати. Але у планах комунальників не тільки забезпечити власні потреби Харківщини, а і згодом, коли підприємство вийде на повну потужність, реалізовувати продукцію на експорт.

Андрій Соловйов, Віктор Ноздрачьов, Харьковские Известия.