Вместо консервации – заморозка и сушка. В Минздраве рассказали в чём опасность консервантов

25.07.2019 13:50   -
Автор:
Консервація може бути шкідливою – про це так і заявляють у МОЗ України. І радять не робити закруток на зиму. Щодо варення, яке так полюбляють заготовлювати на зиму українці, то в ньому як правило, кажуть, завжди багато цукру, а це далеко не корисно. 
 
Уляна Супрун в.о. міністра охорони здоров'я України 
 
Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 грамів варення (а це на вигляд зовсім трохи) — половина оптимальної денної норми цукру. Також, що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі. Фрукти не варто варити понад 20 хвилин. 
 
Не менш шкідливі і інгредієнти, що використовують домогосподині, при консервуванні та солінні овочів. За словами Супрун, сіль, аспірин, олія та оцет, особливо у тій концентрації, що застосовується, можуть бути навіть небезпечними. 
 
Надмірне споживання солінь, особливо — розсолу — становить ризик для людей із гіпертензією. Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти — наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсол містить аспірин — збільшує ризик шлункової кровотечі. Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб. 
 
Тому Супрун закликає підійти до заготівель на зиму творчо, технічно і головне з користю для здоров’я. Як альтернативу варенню, пропонує фрукти сушити,  заморожувати або готувати пастилу. Заморожувати, каже, слід і овочі і також сушити їх, мовляв, так їх можна компактно зберігати в контейнерах, а потім використовувати для приготування супів чи соусів.