Власники зруйнованих будинків зможуть придбати нове житло за сертифікати. Як це працюватиме

27.01.2023 12:46   -

В Україні поки не будуть зводити нові будинки для тих, хто втратив житло через війну. Натомість людям планують видавати сертифікати, за які вони зможуть придбати нову квартиру чи купити необхідні матеріали та самостійно побудувати приватний дім. Відповідний законопроєкт депутати мають розглянути найближчим часом.

320 тисяч повідомлень щодо зруйнованого окупантами житла вже зареєстровано на порталі «Дія». Це – більше 22 мільйонів квадратних метрів, де тепер неможливо жити. Допомогти тим, хто втратив домівки, держава обіцяла ще навесні минулого року. Та законопроєкт щодо компенсації за зруйноване житло, з’явився тільки зараз.

ОЛЕНА ШУЛЯК ГОЛОВА ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»
Ми не будемо чекати на репарації від росії, щоб виплатити компенсації. Для цього Україна використовуватиме власні та залучені кошти. Вже сьогодні у фонді, який акумулює кошти для виплати компенсацій, є 13 мільярдів гривень, конфіскованих у російського Сбербанку.

Як уточнила заступник голови Міністерства інфраструктури Олександра Азархіна, будувати нове житло для українців зараз не стануть. Натомість людям, чиї домівки постраждали від російських обстрілів, видаватимуть спеціальні сертифікати, які дорівнюватимуть вартості втрачених осель. Придбати квартиру на первинному або вторинному ринку, чи купити необхідні матеріали та побудувати приватні будинки, – кожен вирішуватиме самостійно.

ОЛЕКСАНДРА АЗАРХІНА ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ МІНІСТЕРСТВА ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ
Також передбачена можливість у разі втрати приватного будинку на цій ділянці отримати компенсацію за будівельні матеріали та роботи з будівництва будинку на місці зруйнованого.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Найближчим часом депутати розглядатимуть цей законопроєкт у другому читанні. Якщо його таки ухвалять – людям почнуть видавати житлові сертифікати. Передбачається, що вони діятимуть протягом 5 років. Придбати на них житло можна буде по всій Україні, крім окупованих регіонів і тих, де активно ведуться бойові дії.

ОСТАННІ НОВИНИ