Владимир Зеленский подписал закон о рынке земли

29.04.2020 12:23   -
Автор:
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про землю, який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. Голова держави назвав відкриття ринку землі вагомою подією для країни. 
 
Володимир Зеленський президент України 
 
Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців.
 
Документ набуде чинності з 1 липня 2021 року. Тепер нове законодавство про обіг земельних ділянок передбачає низку правил. Так у перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів в одні руки. Після цього – наступні два роки ділянки зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 тисяч гектарів в одні руки. У той же час, землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть. А от щодо продажу ділянок іноземцям – тільки після проведення всеукраїнського референдуму. Дату його проведення ще не оприлюднено. Але це ще не всі норми нового закону. 
 
"Розрахунок за покупку землі відбуватиметься тільки в безготівковій формі. Банки можуть бути власниками земельних ділянок в межах стягнення застави. Такі ділянки повинні бути відчужені на торгах протягом 2 років. Заборонено продавати землю навіть за умови проведення референдуму юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції."
 
У тому випадку, якщо абслютна більшість українців все ж таки надасть згоду на продаж земельних ділянок іноземцям – для них діятимуть певні обмеження. Так, їм заборонено буде купувати землю  в 50-кілометровій зоні від держкордону України. А що ж до ціни продажу ділянок сільськогосподарського призначення – вона не може бути нижче їх нормативної грошової оцінки. Ця норма буде діяти до 1 січня 2030 року. Чи забезпечить повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення для громадян України та чи сприятиме цей закон значному розширенню інвестиційних можливостей в аграрному секторі, україці зможуть переконатися за кілька років.