Вирус гриппа на Харьковщине есть, а вот эпидемии нет

14.01.2016 17:03   -
Автор:

З початку року з приводу грипоподібних захворювань до лікарів звернулось майже 17 тисяч жителів області, з них кожен другий це дитина. Натомість зазначають медики, ця ситуація ще далеко не епідемічна. Відмічають лише сезонний підйом захворюванності, що є типовим для цієї пори року.  

Галина Сіроштан заступник директора Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації

Ми не досягли епідемічного порогу майже на 58% і говорити сьогодні про  епідемію грипу на території Харківської області у нас немає підстав.

Тетяна Тонкошкур заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Харківській області

Окрім того, що в нас не підвищені епідемічні показники захворюванності в жодному районі і місті області, вцілому по області не перевищені і сезонні багаторічні показники, що також говорить про те, що на теперішній час ситуація є сезонною.

Разом з тим, зазначають фахівці, вірус грипу в регіоні циркулює. З понад 1200-т хворих, госпіталізованих в інфекційні відділення лікарень області, грип виявили в 45-ти людей, з них у 25-ти – вірус грипу H1N1, або як його ще називають свинячий, що вперше був зареєстрований в Україні в 2009 році, тоді від його ускладнень померло 12-ро людей.

Галина Сіроштан заступник директора Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації

На жаль ми маємо на сьогодні летальні випадки від вірусу грипу H1N1, свинячий грип. Це особи чоловічої статі віковою категорією 41-48 років.

За словами Галини Сіроштан, 5-ро людей померли від пневмонії, що виникла як ускладнення грипу. І хворі занадто пізно звернулись до лікарів.

Галина Сіроштан заступник директора Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації

На жаль всі ці люди звернулись за допомогою запізно на 5-9-ий день захворювання, коли вже була поширена клініка і виникли ускладнення з приводу грипу. Один пацієнт викликав 3 дні підряд екстренну медичну допомогу і вони виїзжали, бачили, що в нього ускладнення, але він категорично відмовлвся від госпіталізації, це як раз були новорічні свята.

Медичні фахівці щодня проводять моніторинг щодо захворюванності на грип та ГРВІ, а в дитячих колективах щодо відвідуваннь та дотримання температурного режиму, адже, за їх словами, дітлахи стали хворіти частіше.

Тетяна Тонкошкур заступник начальника ГУ Держсанепідслужби в Харківській області

Відмічається поступове наростання темпів епідемічного процесу і зокрема у сукупній захворюванності питома вага дітей за останній тиждень склала 45,8%. Я хочу сказати, що за данними багаторічних спостережень у нас, як правило, такий відчутний ріст захворюванності ми відмічаємо після канікул, коли з"зжаються студенти і відновлюється навчальний процес у школах.

Чиновники запевняють, ситуацію тримають під контролем і у разі необхідності готові застосувати протиепідемічні заходи, зокрема, за досвідом попередніх років, ввести у школах двотижневий карантин, якщо 30% учнів хворітимуть саме на грип та ГРВІ. Але поки, вважають, що ця міра передчасна.