Виктор Ляшко: Украина может избежать пика заболеваемости на коронавирус

10.04.2020 11:54   -
Автор:
Піку захворюваності на коронавірус в Україні може й не наступити. Про це повідомив головний санлікар Віктор Ляшко. Але це можливо лише за умови дотримання карантину. 
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України
 
До введення карантинних заходів, пік очікувався на 14 квітня. Зараз математичне моделювання показує, що 14 квітня піку у нас не буде. Тому питання в подальшому. Якщо ми не послабимо карантин.
 
Віктор Ляшко відзначив, що в Україні тенденція захворювання на коронавірусну інфекції нижча, аніж в країнах ЄС.
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України
 
Ми 6 квітня ввели більш жорсткі заходи по карантину. Їх потрібно дотримуватися для того, щоб у нас не було піку захворюваності. Щоб ця захворюваність була розтягнута в часі. Зараз ми порівнюємо всі країни ЄС, за скільки вони дійшли до першої тисячі, Україна до цього показника дійшла пізніше всіх. Наші заходи показують, що у нас не така стрімка динаміка зростання від 1 тисячі до 10 тисяч. Результати жорсткого карантину ми побачимо через 7-8 днів, відстежуючи динаміку.
 
А динаміку відстежити можна лише своєчасно зробленими тестами на наявність хвороби. Що, до речі, можуть з'явитися в аптеках. Мова про експрес-тести. Щодо тест-систем, то їх роблять лише в лабораторіях, зокрема й приватних. Але навіть ці структури повинні про отримані результати повідомляти в профільне міністерство, адже всі показники тестів враховуються у всеукраїнській статистиці. Санлікар Віктор Ляшко наголосив, якщо пацієнту протягом 3-4 днів не повідомили про результат тесту, варто телефонувати на гарячу лінію та розповісти про затримку.