Військовий облік жінок: що зміниться у працевлаштуванні за новими правилами

10.01.2023 17:05   -

Чи братимуть на роботу жінок, які не стали на облік у військкоматах, у 2023 році? Відповідно до постанови Кабміну №1487, що регулює військовий облік, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, щоб офіційно працевлаштуватися, мають обов’язково стати на військовий облік.

Однак ця норма діятиме з 2027 року. Саме тоді жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, повинні будуть в обов’язковому порядку прийти у військомат та стати на облік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік жінок. Важливе уточнення: постановка на облік – добровільна

А от стаття 51 постанови Кабміну регулює питання працевлаштування жінок з відповідною освітою без приписного. Так жінки можуть і надалі працевлаштовуватися як невійськовозоов’язані. Ця норма діятиме до кінця 2026 року.

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ №1487
Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.
Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
Строк дії таких посвідчень – 30 діб.

Отримавши цей документ, жінки протягом семи днів повинні прибути у військкомат та стати на облік. Інші статті постанови регулюють обов’язки керівників установ та подальші дії жінок.

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ №1487
Керівники установ, де працюють жінки з медичною або фармацевтичною освітою та не перебувають на військовому обліку, повинні повідомити військкоматів про наявність таких робітниць.
Жінки з медичною освітою, які не мають роботи, повинні стати на військовий облік у ТЦК самостійно.
Жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, крім медичних, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть також стати на військовий облік за власним бажанням.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ: