Виїзд за кордон чоловіків: які категорії громадян можуть перетнути його

13.01.2023 17:30   -

Перетнути кордон у 2023 році можуть лише окремі категорії чолоків. Серед них військовослужбовці, зняті з обліку за станом здоров’я та при пред’явленні медичної довідки щодо непридатності до військової служби, розповідають у Держприкордонслужбу України.

Також громадянам виїзд за межі України дозволено за наявності інвалідності чи статусу тимчасової непридатності до військової служби строком до 6 місяців.

Виїхати закордон, як і на початку російського вторгнення, можуть багатодітні батьки, зазначають прикордонники.

ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Чоловіки, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років, можуть виїжджати за кордон. Навіть якщо діти від різних шлюбів. Визначальним фактором стає не просто наявність дітей, а те, що чоловік їх утримує і може надати документи, що це підтверджують.
Для перетину кордону необхідно мати свідоцтва про народження дітей, про шлюб, рішення суду про розірвання шлюбу, рішення органу опіки або посвідчення батька багатодітної сім’ї. Для пред’явлення можна використовувати копії – нотаріально засвідчені.

Чоловіки, які самостійно виховують дитину до 18 років, теж мають право виїхати за кордон. Звісно ж, що при пред’явленні відповідних документів.

Громадяни України з інвалідністю І-III групи можуть перетинати кордон за наявності посвідчення.

У службі зауважують, що за документом про інвалідність, отриманим українцем за кордоном, виїзд буде неможливим. Супровід теж є пропуском.

ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Чоловіки можуть виїхати за межі України, якщо вони супроводжують особу з інвалідністю І чи II групи, а також їдуть для догляду за хворими батьками, дружиною чи дітьми.
При цьому перетнути кордон вони можуть лише у супроводі хворого, без нього – навіть за наявності документів не випустять.

Наявність постійного місця проживання за кордоном є підставою для виїзду з України.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Дозволять перетнути кордон військовим, водіям та волонтерам за певних умов:

ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Поранені військові та військовослужбовці, які проходять військову підготовку за кордоном, можуть залишати територію України – для навчання, лікування та реабілітації.
Дозволено виїзд і водіям компаній, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів.
Працівникам залізничного транспорту, а також морякам, які працюють на міжнародних рейсах, теж дозволено залишати територію України.

Також виїжджати за кордон можуть водії-волонтери, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні вантажі, гуманітарну допомогу.

Крым цього, деякі спортсмени та діячі культури можуть виїхати за межі України.

ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Дозволено залишати Україну спортсменам, тренерам, спеціалістам з підготовки до участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах. Для виїзду потрібно отримати рішення Міністерства спорту щодо включення до складу учасників змагання тощо.
Діячі культури можуть відвідувати інші країни для благодійного збору коштів або представлення України на міжнародній арені.

Всі інші чоловіки, які не належать до жодної з перерахованих категорій віком від 18 до 60 років наразі не мають право залишати Україну.

ОСТАННІ НОВИНИ