Відсьогодні у лісництвах Слобожанщини почали зрізати новорічні ялинки

11.12.2012 18:19   -
Автор:

Ігор Бескровний кореспондент

-Їх ростили п"ять років. І ось нарешті їх час настав. Відсьогодні у лісництвах Слобожанщини почали зрізати новорічні дерева. Вже згодом ці красуні потраплять на ринки Першої столиці.

Цьогоріч під сокиру пустять півсотні тисяч ялинок. Всього ж тут на так званій новорічній плантації у 218 гектарів вирощують понад вісімсот тисяч хвойних. Коли ж дерево стає заввишки метру, його вже можна спилювати.

Та спилити ялинку – це ще півсправи кажуть у лісництві, кожну новорічну красуню перед відправкою на продаж позначають – клеймять.

Далі на ялинку чипляють спеціальну бірку, зі штрих-кодом, накштал паспорта. В бірці – повна інформація, де вона вирощувалася.

Михайло Мірошник лісничий

-На цій бірці є індивідуальний номер він заноситься в автотранспортну накладну і відправляється зі споживачем на місце призначення.

Всередньому у кожному з лісництв Слобожанщини, а таких десять, рубають близько чотирьох сотен ялинок на день. Пояснюють, більше споживачі не беруть. Цьогорічна відпускна ціна півтораметрової красуні у держлісгоспі п"ятдесят п"ять гривень. На ринки вже вона потрапляє значно дорожче – у півтора, два рази. Та в лісництві пропонують, перед тим як віддати гроши за новорічне дерево спочатку краще перевірити його легальність. Відправивши смс повідомлення з інформацєю на штрих-коді на короткий номер 4444, або зайшовши на сайт http://yalynka.info/. Там слід зробити туж саму операцію. А ось тих підприємців, які схочуть перехитрити закон, чипляючі бірки з інших ялинок на незаконно зрублені, каратимуть.
 
Сергій Мусієнко начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства

-Якщо будуть перевіщувати, воно ж можна перевірити в якому лісгоспі закуплено. Якщо лісгосп в товаротранспортних накладних не відпускав такого розміру ялинок. То вона контрабандна і вона буде вилучатись.

Каратимуть і досить суворо і ялинкових бракон"єрів. Зараз робота з їх виявлення у лісгоспах посилена.

Сергій Мусієнко начальник Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства

-На сьогодні уже нами затримано 34 порушника вилучено в них 796 незаконно добутих ялинок і сума збитків складає 54 тисячі. Порушники притягнути до адміністративної відповідальності і матеріали направляються до правоохоронних органів для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Тож аби не псувати собі настрою, законів краще не порушувати, кажуть лісничі. А просто піти й купити ялинку. Новорічні базари у Першій столиці обіцяють відкрити найближчими днями.

Ігор Бескровний, Євген Карпенко Харьковские Известия