Відновлення Каразінського університету коштуватиме мільйони доларів. Як відроджуватимуть виш (відео)

04.11.2022 12:05   -

Каразінський університет вважається одним із головних символів міста студентів. Однак під час нещадних бомбардувань Харкова – постраждали корпуси вишу, гуртожитки, інфраструктура та обладнання. Аби зібрати необхідні кошти на повоєнне відновлення вишу – в місті запустили спеціальний фонд «Kharkiv Karazin University Foundation».

ВІЛЬ БАКІРОВ ГОЛОВА ОПІКУНСЬКОЇ РАДИ
Він передбачає 4 програми допомоги університету. Це – допомога каразінцям – викладачам, які опинилися у скрутній ситуації. Студентам, які потребують екстреної допомоги. Другий напрямок – це безпечний простір. Тобто, укриття, ремонти. Третє – цифровізація університету. Тому що зараз спілкування відбувається переважно через комп’ютери.

Ще один напрямок – розвиток фізичних наук. Загальні збитки наразі оцінити важко, додає Віль Бакіров. Вщент знищене унікальне обладнання, старовинні будівлі. Йдеться про мільйони доларів, які поки що держава не зможе спрямувати на відновлення вишу. Тож, пояснює, звертаються до громадськості та меценатів.

ТЕТЯНА КАГАНОВСЬКА РЕКТОР ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. КАРАЗІНА
Тому що сьогодні ваші донати – це ваша інвестиція в наше майбутнє, майбутнє наших дітей. Звісно, ворог намагався знищувати наші цивільні майданчики, школи, університети. Думав, що знищивши це, він залишить Україну без майбутнього. Але саме вступна кампанія показала те, що наші діти вірять у нас.

Наразі в Каразінському університеті навчається близько 20 тисяч студентів. І навіть попри війну, абітурієнтів, які цьогоріч виявили бажання навчатися саме в цьому виші, було доволі багато.
Письменник та музикант Сергій Жадан впевнений: треба не просто відновити університет, а перебудувати його – зробити кращим і сучаснішим.

СЕРГІЙ ЖАДАН ХАРКІВСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК І МУЗИКАНТ
Тому що Харків – це перед усім, місто студентів, місто університетів і місто освіти. Харківський університет дав величезний поштовх Харкову для розвитку. І я думаю, що страшенно важливо зараз перезапустити університет, не дати йому втратити йому свою позицію. Бо це – гордість міста і гордість країни.

А от мер Ігор Терехов зазначає: наразі працюють над створенням генерального плану повоєнного розвитку Харкова. І університет імені Каразіна, додає, має бути однією з фундаментальних складових сучасного міста-героя.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Что такое генеральный план развития города Харькова? Это не просто архитектура. Мы начали с экономики. Какие же отрасли мы начали развивать в Харькове? Какая наука должна быть в Харькове? Какое образование? Потому, что от этого выстраивается экономическая модель. И архитектурная, и все остальное. Каразинский университет – это молодежь, наука, сохранение традиций. Это – целая плеяда профессорско-преподавательского состава, которая, к счастью, сохранена.

За словами організаторів, проєкти фонду будуть підтримувати та координувати представники освітніх і культурних закладів України, США, Франції й багатьох інших країн світу.