Відключення світла в Україні: експерти розповіли чого чекати на Новий рік

27.12.2022 18:13   -

Напередодні Нового року російські окупанти можуть атакувати енергетичну інфраструктуру України. Про це повідомляє міністр енергетики Герман Галущенко. Більше того, енергетики вважають, що для удару агресори спеціально обирають символічні дати для українців. Тому нові обстріли можуть відбутися навіть 31 грудня чи навіть 1 січня.

ГЕРМАН ГАЛУЩЕНКО МІНІСТР ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
Є таке відчуття, що насправді вони не відмовились від того, щоб далі обстрілювати нашу енергосистему і відповідним чином вони ж прив’язуються до певних дат, я думаю, що Новий рік – це одна з таких дат, на яку вони будуть намагатись максимально завдати шкоди енергосистемі. Але бачите ситуація полягає в тому, що безумовно тяжко планувати, тому що зараз щось конкретно говорити складно, враховуючи що ми не розуміємо обсяг від такого можливого майбутнього обстрілу і обсяг шкоди, який він завдасть енергосистемі, але ми дуже сподіваємося тут на роботу наших Збройних сил.

При цьому міністр додав, що якщо російські терористи не атакуватимуть енергетичну інфраструктуру, то новорічні свята в Україні будуть із безперебійною електрикою, але все ж такими аварійними відключеннями. Так в “Укренерго” попередили українців про те, що в мережі поширюється неправдива інформація про відміну таких обмежень світла. Але насправді відмовитися від аварійних відключень Україна зможе лише після повного припинення ворожих атак на енергосистему. І станом на зараз дефіцит потужності в українській енергосистемі суттєвий.

Так, через перевищення лімітів споживання аварійні відключення запроваджені у Києві, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Львівській областях

НЕК «УКРЕНЕРГО»
На об’єктах генерації та електромережах, пошкоджених внаслідок вже дев’яти масованих російських атак, тривають ремонтні роботи. Через масштабність та складність пошкоджень відновлення обладнання та функціонування ряду ключових об’єктів потребує значного часу.

А що ж до повного блекауту, то експерти певні, що такий сценарій малоймовірний. Адже Україна не залишиться без світла, навіть якщо росіяни випустять усі свої ракети одночасно. З посиланням на дані української розвідки експерт у сфері енергетики повідомив, що в окупантів залишилося ракет приблизно на кілька масованих ударів.

ГЕННАДІЙ РЯБЦЕВ ЕКСПЕРТ З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ
Всю країну “вимкнути” не можна. Тому що це навіть якщо всі ракети випустять, а у них залишилося щонайменше на 5 масованих ракетних ударів – це понад 50 крилатих і балістичних ракет. То все одно нічого не вийде.

За словами фахівці, у разі подальших масованих ракетних ударів в Україні знову запровадять екстрені відключення, щоб зберегти цілісність енергосистеми.

ГЕННАДІЙ РЯБЦЕВ ЕКСПЕРТ З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ
Да, можна втратити цю цілісність на певний час. Я як науковець не можу сказати, що вірогідність такого сценарію дорівнює нулю. Ми маємо враховувати ризики такої ситуації, тому потрібно і енергетикам це враховувати і військово-політичному керівництву України. Втім і перші, і другі знають що робити в такому випадку і як тільки з’являється можливість відновлювати, як тільки військові дають відмашку енергетикам вони виїжджають на черговий об’єкт і все роблять для того, щоб якнайшвидше відновити.

За його словами, упродовж 24 годин у всіх регіонах України можуть відновити енергопостачання після будь-якого удару. Проте не йдеться про регіони, розташовані безпосередньо біля лінії фронту. Так, зараз у Харківській області є три райони, які перебувають без електроенергії ще з лютого 2022-го.